Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

24 ezer fájlt loptak el a Pentagonból

2011.07.15. 15:37

Történetének egyik legkomolyabb kibertámadását szenvedte el az amerikai védelem márciusban, amikor 24 ezer fájl került illetéktelenek kezébe - fedte fel William J. Lynn, az amerikai védelmi minisztérium helyettese a Pentagon új kiberstratégiájának ismertetésekor.

A The Washington Postban megjelent hír szerint Lynn nem tért ki arra, ki állhatott a támadás mögött és azt sem részletezte, pontosan milyen adatokról van szó. A politikus ugyanakkor emlékeztetett rá, hogy az utóbbi néhány évben ellopott fájlok között volt több olyan, amely a legkényesebb rendszerekről - beleértve a repülőgépek fedélzeti elektronikáját, a felderítő technológiákat, illetve műholdas kommunikációs rendszereket - tartalmazott információkat.

A védelmi minisztérium tavaly augusztusban ismerte el először, hogy 2008-ban súlyos számítógépes támadás érte az amerikai hadsereget, miután egy pendrive-ról vírus került egy katonai laptopra. A kártevő észrevétlenül átterjedt a katonai szempontból rendkívül fontos rendszerekre is, és valóságos digitális hídfőállást kiépített ki ezekben. 
Lynn elmondta, hogy a Pentagon óriási hálózata nap mint nap ki van téve hasonló offenzíváknak, és legtöbbször szinte lehetetlen kideríteni, ki az elkövető.

Leon Panetta védelmi miniszter csütörtökön nyilvánosságra hozott közleményében felhívta a figyelmet arra, hogy naponta több mint 60 ezer - az amerikai biztonságot, gazdaságot és polgárokat fenyegető - új, rosszindulatú szoftverprogramot azonosítanak.