Gyöngyi
9 °C
25 °C
Index - In English In English Eng

A kínai média a mikroblogok szabályozását sürgeti

2011.08.30. 12:38

Az internetes oldalakon terjedő mérgező híresztelések eltüntetését kérte kedden a Hszinhua, a kínai állami hírügynökség a rendőrségtől, az internetes cégektől és a szabályozó hatóságoktól, ami újabb jele annak, hogy a Kínát irányító kommunista párt szeretné megfékezni a mikroblogok robbanásszerű terjedését.

A Hszinhua elismerte, hogy Kínában, ahol a világon a legtöbb regisztrált internetfelhasználó él, a világháló a közvélemény formálásának egyik élénk fóruma. Ugyanakkor ez a gyorsan terjedő áradat sarat és homokot - azaz híreszteléseket - is magával hozott, és ahhoz, hogy az internet egészséges maradjon, teljesen terméketlenné kell tennünk a szóbeszédeket tápláló talajt - írta a hírügynökség egy kommentárban. A híresztelések kiagyalása már önmagában is társadalmi betegség, terjesztésük az interneten pedig súlyos társadalmi fenyegetést jelent - fogalmaz a cikk szerzője, és hozzáteszi, hogy a blogok és mikroblogok képesek robbanásszerűen terjeszteni a valótlanságokat.

Kínában a Twitterhez hasonló mikroblogoknak csaknem 200 millió felhasználója van, így a hírek villámsebesen terjednek ezeken a felületeken. A múlt héten a kommunista párt egy magas rangú tisztségviselője, Liu Csi (Liu Qi) már felszólította a Sina Corp.-ot és más kínai internetes vállalatokat, hogy szabjanak gátat a szóbeszédek terjedésének; nemrégiben az állami televízió is elítélően nyilatkozott a megalapozatlan híresztelések egyik melegágyának számító Weibóról, a legnépszerűbb kínai mikroblogról.

Bár egy Hszinhua-kommentár nem minősül hivatalos politikai irányelvnek, a hírügynökség írása újabb arra utaló jel, hogy a törvényhozók a cenzúra informális vagy formális szigorításán gondolkoznak. A híresztelések kiirtásához az internet szigorúbb felügyeletére lesz szükség az illetékes hatóságok részéről - írja a Hszinhua.

Az elmúlt egy évben 209 százalékkal növekedett a mikroblogfelhasználók száma Kínában, ezért a hatóságok attól tartanak, hogy a mikroblogok beszüntetése hatalmas felháborodáshoz vezetne, ezért más módszerek kell folyamodniuk, hogy lépést tartsanak a híráradattal. A Sina.com és más mikroblogüzemeltető cégek például már alkalmaznak a tartalmakat szűrő szakembereket és szoftvereket annak érdekében, hogy eltávolíthassák az elfogadhatatlannak ítélt megnyilvánulásokat, főként ha azok tüntetésekre, hivatali botrányokra vagy a párt vezetőire vonatkoznak.