Szilárda
0 °C
6 °C

Magyar startup a berlini legjobbak között

2011.09.19. 14:59

Egy magyar zenei startup bekerült a berlini Hack Fwd döntőjébe, a 12 legjobb versenyző közé. A Mixgar a közösségi zenehallgatás megreformálását tűzte ki célul.

A szolgáltatás még béta állapotban van, folyamatosan fejlesztik, de a szakemberek szerint már most ígéretesnek tűnik. A szolgáltatás lényege, hogy a regisztráció után a szoftver begyűjti a felhasználók által Last.fm-en és Facebookon legtöbbet hallgatott zenéket, kedvenceket és ezekből listát készít.

Közösségi zenehallgatás

Egy adott helyen, mely lehet szórakozóhely, nyaraló, iroda, kávézó vagy akár egy házibuli, összesíti a bejelentkezett felhasználók kedvenceit és máris kész a toplista. Vagyis a helyen ebből a toplistából válogat zenéket a szoftver.

A jelenlévők persze változtathatnak a sorrenden, például szavazással. A szolgáltatásnak már létezik egy demó verziója, mellyel bárki ki tudja próbálni. Ezen kívül még nagyon sok helyen volt már nyilvános bemutató is, bárokban, NewTech Meetupon és a Szigeten.

A módszer ismerős lehet, mi is írtunk a Noispotról, mely hasonló elven működik. Egy mobilalkalmazás segítségével a vendéglátóhelyeken a vendégek irányíthatják a zenét mobiljukkal. Olyan mint egy dj, ami figyeli, hogy milyen számokat szeretnek a vendégek, mi illik az adott hely atmoszférájához és ez alapján választja ki a számokat. A zene tehát automatikusan adaptálódik az éppen aktuális közönség zenei ízléséhez, a vendég a szavazatával tudja alakítani a számok lejátszási sorrendjét is. A különbség, hogy ennél kell egy doboz is a működéshez, a most bemutatott szolgáltatáshoz csak regisztrálni kell.

Tőkét keresnek

A Mixgar külföldi startupversenyeket is indul, a Berlinben rendezett Hack Fowardon például beválasztották a 12 legjobb startup közé. A díjat végül nem ők vitték el, de bemutatkozhattak több nagyobb cég és befektető előtt.

A rendezvény célja ugyanis, hogy a befektetők és szakmai sajtó előtt történő 10 perces bemutatkozókat követően, kiválasszák azt a tehetséges fejlesztői csapatot, akik alkalmasak arra, hogy egy éven keresztül 191 ezer euróban maximalizált támogatást kapjanak, 27 százalék üzletrész ellenében. Az idei rendezvény kiválasztott startupjai lehetőséget kaptak, hogy találkozzanak és konzultáljanak az Amazon CTO-jával, Werner Vogelsszel és az IDEO vezető deisgnerével, Tom Hulme-mal.

Ezen kívül még két nagyobb versenyre mennek el ősszel a fejlesztők, a bécsi Startup Weeken. A konferencián ötven kiválasztott termék mutatkozhat be. A konferencia negyedik, TechCrunch Napján kihirdetik a tíz finalistát, akik olyan kockázati befektetők és üzleti angyalok előtt prezentálhatják terméküket, mint az USA-ban élő médiabefektető és tanácsadó Várdy Zoltán, Hild Imre vagy a Skype és a Last.fm korábbi befektetői.

Kijevbe is mennek az IDCEEkonferenciára, ahol több mint 2000 részvevőnek mutatkozhat be 150 előszűrt startup. Közülük a legjobbnak ítélt 50 mutatkozhat be a szakmai befektetői kör előtt.