11:00, November 28.
Kamerun 3
Szerbia 3
al-Dzsanúb Stadion G csoport
14:00, November 28.
Koreai Köztársaság 2
Ghána 3
Education City Stadion H csoport
17:00, November 28.
Brazília 0
Svájc 0
974 Stadion G csoport
20:00, November 28.
Portugália 0
Uruguay 0

Sokat késhet a Groupon tőzsdére lépése

2011.09.26. 17:48
Az amerikai tőzsdefelügyelet arra kötelezte a Groupont, hogy változtassa meg pénzügyi jelnetését. Közben lemondott a cég ügyvezetője, ő a második az idén, aki elhagyja a kuponszájtot. A befektetők bizonytalanok.

Még mindig nem lehet tudni, hogy a Groupon mikor lép tőzsdére, a legújabb hírek szerint visszamenőlegesen kell változtatni az eredménykimutatáson. A hatóságok arra kötelezték a céget, hogy változtassa meg a beadott papírokat, mert a cég magasabb bevételeket adott meg, mint amennyit valójában elért.

A kuponszájt korábban azt jelentette, hogy 713,4 millió dolláros bevételt termelt, a tőzsdefelügyelet szerint azonban csak 312,9 millió dollárt termeltek. A különbség oka a Groupon sajátos számítási modellje, erről már írtunk korábban, amikor a cég bejelentette tőzsdére lépési szándékát.

A Groupon által jelentett bevétel a teljes forgalmat mutatta még azelőtt, hogy a kereskedőknek kifizették volna jutalékukat. Az új eredmény azonban a nettó bevételt jelenti. Ehhez még hozzá kell tenni, hogy a cégnek jelentős veszteségei is vannak az üzleti modell miatt. A hírek szerint a nettó veszteség 100 millió dollár felett van. A növekedés oka, hogy a Groupon több mint ezer embert vett fel, így a salesesek száma már 4800 felett van. A cég összes munkavállalójának száma 9625 fő volt júniusban.

A másik rossz hír a Grouponnak, hogy kilép a cégtől Margo Georgiadis ügyvezető, úgy döntött, visszatér a Google-hoz. Egy év alatt ő már a második vezető, aki távozik a cégtől, két hónapja Rob Solomon döntött ugyanígy.

Ezek a hírek elbizonytalaníthatják a befektetőket, sokan aggódnak, hogy a cég értékének húszmilliárdra való értékelése egyszerűen túlzó. Ilyen hangulatban sokat elhibázott lépés lehet a részvények eladása. Éppen ezért a cég vezetői állítólag késleltetik a valódi tőzsdére lépést.

Már szeptember elején felmerült, hogy késhet a cég tőzsdére lépése, akkor azért, mert a cég vezérigazgatója, Andrew Mason nyilvánosan megszólalt a céget érintő ügyekben. Ez pedig az amerikai tőzsdére lépési szabályok szerint tilos.  • Hírek
  • Bankszámla