Megjelent az iPhone 4S

2011.10.14. 10:52

A Távol-Keleten már lezajlott az első nagy roham, Nyugat-Európában nemrég nyitottak ki az Apple új telefonját árusító boltok, míg Amerikában ugyanerre magyar idő szerint délutánig várniuk kell a több száz méteres sorokban álldogáló rajongóknak. A készülékre egymillió előrendelést vettek fel, de elemzők szerint a négymilliót is elérheti azoknak a száma, akik a premier hétvégéjén akarnak hozzjutni az új okostelefonhoz – ami egyébként technikailag nem hoz forradalmat az előd iPhone 4-hez képest, egyetlen igazi újdonsága a Siri beszédfelismerő rendszer.

Az előző generációs iPhone-ból 1,7 millió fogyott az első hétvégén, igaz, a legnagyobb piacnak számító USA-ban akkor még csak egy szolgáltatónál volt csak elérhető a telefon, most pedig már háromnál. A telefont árusító boltok attól tartanak, hogy már az első napon kifogyhat a raktárkészletük, ami az iOS5-frissítés összeomlása után újabb kínos incidens lenne az Apple-nek, és azt mutatná, hogy a cég nem bírja erőforrással saját vásárlói kiszolgálását.

A legnagyobb tokiói Apple-bolt előtt nyolc saroknyira húzódtak a sorok nyitáskor, a Reuters tudósítása szerint sokan a múlt héten elhunyt Apple-vezér, Steve Jobs előtti tisztelgésül vásárolják meg a telefont. A rajongók között gyorsan elterjedt a legenda, hogy a telefon elnevezése is Jobsra utal, és a 4S azt jeleni, for Steve, vagyis Steve-ért (ennek a híresztelésnek persze semmi alapja nincs).

Az iPhone 4S pénteki premierje csak a legfontosabb piacnak számító országokat érinti: Amerikát, Ausztráliát, Kanadát, Franciaországot, Németországot, Japánt és Nagy-Britanniát. Magyarországra 22 másik országgal egy időben, valamikor október végén érkezik hivatalosan a telefon.

Az iPhone-család a legutóbbi negyedévben az okostelefonok piacának ötödét uralta, részesedése egyre fogy a Google-féle Android operációs rendszert futtató telefonokkal szemben. A cég legnagyobb konkurense a Samsung, amivel hónapok óta kölcsönös jogi vádakkal és perekkel próbálják kiszorítani egymást a nagyobb piacokról.  • Bérelnék
  • Bankszámla