Fülöp, Evelin
8 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

Hétmilliárd eurót kap a Galileo-projekt

2011.11.30. 16:28

Az európai biztottság hétmilliárd eurós büdzsét biztosítana a Galileo műhold navigációs programjára, illetve a GPS-jel pontosságának növelésére hivatott EGNOS program finanszírozására. A pénzügyi keretből 2014-2020-ig gazdálkodhatnának az illetékesek. Ez a keret az uniós végrehajtó testület szerint garantálná, hogy az EU műholdas navigációs infrastruktúrája nem csupán kiépülne és működőképes maradna, de a szolgáltatás színvonala egységesen magas lenne.

Az amerikai GPS-rendszerhez hasonló európai navigációs program első két műholdját október 21-én lőtték fel. 2012-ben két további Galileo-műholdat állítanak pályára, az illetékesek pedig azt remélik, hogy 2014-re már a kezdeti szolgáltatások is elérhetők lesznek.

Antonio Tajani, az EU ipari biztosa megjegyezte: a Galileo és az EGNOS nagy mértékben hozzájárulnak a nagy gazdasági potenciállal rendelkező ágazatokban az ipar versenyképességéhez és az innovációhoz. A Galileo-bizottság azt is megemlítette, hogy az említett hétéves időszakban 5,8 milliárd eurót szánnának a Föld környezetvédelmi és biztonsági megfigyelésére létrehozott GMES-program finanszírozására is. Ehhez azonban a 27 tagállam pénzügyi hozzájárulása is szükséges.