Márta, Flóra
20 °C
33 °C

Ilyen lesz az Apple anyahajója

2011.12.08. 20:36

Az Apple benyújtotta Cupertino városának döntéshozóihoz az új főhadiszállásának terveit. A Spaceship, illetve Mothership (űrhajó, illetve anyahajó) beceneveket kapott futurisztikus épület tervezési fázisa a végéhez közelít, a területet is kinézte a cég neki, ha a város megadja az építési engedélyeket, kezdődhet is a munka.

A nyilvános dokumentumokban látványtervek és alaprajzok szerepelnek (itt lehet megnézni őket, pdf formátumban: 1, 2, 3, 4), ezek szerint az óriási, közel 500 méter átmérőjű körgyűrű alakú épületben 260 ezer négyzetméternyi iroda lesz, ahol 13 ezer Apple-alkalmazott fog dolgozni. A kör közepe, és az épület környéke is zöld terület lesz, vagyis az Apple-anyahajó egy erdő közepén helyezkedik majd el, és egy mini erdőt vesz körül.

A Pentagonnál is nagyobb épület energiaellátását saját forrásból intézi majd, a város elektromos hálózatát csak biztonsági tartalékként vezetik be. Az új Apple-központ közel 70 ezer négyzetméternyi tetőfelületéből 45 ezer lesz alkalmas arra, hogy napelemekkel fedjék le, ez fogja az áramot adni az anyahajónak. Kaliforniában kedvező az időjárás a napenergia kihasználásához, a tervek szerint ennyi napelem ötmillió watt energiát tud majd termelni.