Doménháborút hozott a SOPA

2011.12.29. 15:54
Bár az internet működését jelentősen megváltoztató amerikai törvénytervezeten, a SOPA-n az utolsó pillanatokban puhítottak, a Godaddy.com pedig levetette magát a kalózkodásellenes törvénytervezetet támogató szervezetek listájáról, a netezők nem felejtenek: a regisztrátor ellen meghirdetett bojkott tovább tart. A SOPA sikeresen ássa az árkot, lassan mindenkinek választania kell, hova áll.

A SOPA (Stop Online Piracy Act) eredetileg a szolgáltatókat kötötte volna meg leginkább: a tervezet automatikusan a szolgáltatókat tette volna felelőssé a felhasználók jogsértéseiért. Ezt a pontot – feltételezhetően a közös Google-Facebook-lobbinak köszönhetően – sikerült kihúzatni, de még így is több aggályos rész maradt a törvénytervezetben. Amennyiben a törvény a  jelenlegi állapotában átmegy a végső szavazáson, négy fontos eszközt kap a kezébe a kormányzat:

  1. Felszólításra a szolgáltatóknak blokkolniuk kell a jogsértő tartalmakat kiszolgáló külföldi oldalak elérését.
  2. A keresőknek el kell távolítaniuk az ilyen oldalakra mutató linkeket.
  3. Az internetes fizetéssel foglalkozó szolgáltatóknak blokkolniuk kell a jogsértésből élő honlapok kifizetését.
  4. A reklámozók nem jeleníthetik meg az illegális tartalmakat kínáló weblapok hirdetéseit.

Az utolsó pontnál érdemes megjegyezni, hogy a SOPA-t támogató vállalatok listáján ott találjuk a Visat és a Mastercardot is.

Mily szörnyű a nép, ha fölkel és nem kér

A Godaddy doménregisztrátor múlt héten kiadott sajtóközleményében azt írja, hogy az eredeti állásfoglalásával ellentétben többé nem támogatja a Stop Online Piracy Actet, mostanra pedig levetette magát a House Judiciary Committee SOPA-támogató listájáról is. Úgy tűnik azonban, ezzel a lépéssel már elkésett: december 29-én van „Az Ostoba GoDaddy Nap”, ennek keretében a felhasználók tömegesen költöznek el a szolgáltatótól.

Már eddig is legalább hetvenezer domént vittek el a cégtől, sőt a Reddit és a Wikipedia is bejelentette, hogy más szolgáltatót keres. Ugyanígy tesz az egyik legnépszerűbb képtároló-szolgáltatás, az Imgur is és ezer domént visz el az internet legnagyobb macskás viccoldala, az icanhascheezburger.com is.

SOPAsucks

000 Was4402212
Fotó: Don Emmert

A Godaddy egyik riválisa, a Namecheap kapott az alkalmon, és kihasználja a cég ellen támadt lincshangulatot: december 29-re meghirdették a Move Your Domain Day-t, azaz a Vidd El a Doméned Napot. Ugyan nem nevezik meg pontosan riválisukat, de a nap leírásában a célzás egyértelmű: „egy versenytársunk aki támogatja a SOPA-t” – szemben a Namecheappel „aki egyértelműen nem támogatja” azt.

Ezen a napon a SOPASucks kuponkód megadásával 6,99 dollárért át lehet hozni a doméneket, ráadásul a cég összegenként 1 dollárt a törvénytervezet ellen nyíltan fellépő Electronic Frontier Foundationnek adományoz. Ugyanilyen akciót hirdetett a name.com és a Hover, ahol a STOPSOPA, illetve SOPA a kódok megadása után kapnak az ügyfelek különböző kedvezményeket.

Lelép a Wikia is

Jimmy Wales alapító korábban is tiltakozott már a SOPA ellen: elsötétítéssel fenyegetett, mert szerinte a törvény sokkal többet árt, mint használ. Miután pedig kiderült, hogy a Godaddy is támogatja a SOPA-t, úgy döntöttek, hogy a Wikipedia összes doménjét más szolgáltatóhoz viszik.

Sőt, Wales december 24-én Twitteren közölte, hogy a Wikia több száz címét is átköltöztetik. A The Next Web szerint ezen a napon a Godaddy pánikszerű telefonálgatásba kezdett, több költöző ügyfélnek könyörögtek, hogy maradjanak, és a távozás okairól fagatták őket.

Az Anonymous is beszólt

A hekker-csoport is megnyilvánult a várható cenzúra miatt. Egy Youtube-videóban szólították fel a Godaddy-t, hogy ne támogassák a tervezetet. „Az internet ellenségévé, az Anonymous ellenségévé tettétek magatokat, december 29-ig kaptok időt” – hallható a felvételen.

A háborúnak még nincs vége

Bár most úgy tűnhet, a névtelen internetezők seregei csatát nyertek a SOPA ellen vívott harcban, egy doménregisztrátor térdre kényszerítése még korántsem jelenti a végső győzelmet.

A támogatók listája állítólag még bővülni fog: a tervezett mögött álló egyik hatalmi centrum, az amerikai kereskedelmi kamara azt állítja, már 400 szervezet jelezte, hogy támogatja a kalózkodásellenes kezdeményezést. Ráadásul a kongresszusban és több iparágban is erős a törvény támogatottsága, ez esetben pedig az internetes háborgás semmit sem ér.  • Hírek
  • Bankszámla