Lukács
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

A Crysis 2 volt a legtöbbet warezolt játék

2012.01.03. 13:30

A Torrentfreak fájlcsereportál a mozifilmek és tévésorozatok után a számítógépes és videojátékokról is kiadta év végi letöltési statisztikát. A számok ezúttal is a nagy nemztetközi nyílt torrent tracker oldalak adatbázisai alapján tett becslések, és megerősítik azt a jelenséget, hogy 2010 után, ha enyhén is, de visszaesett a torrent forgalma.

A legtöbb letöltést pc-s játékok érték el, itt van a legnagyobb hagyomány a kalózjátékok online terjesztésének, és általában technikailag is itt a legegyszerűbb egy illegális másolatot működésre bírni. A legtöbbet letöltött játék címét a Crysis 2 vitte el, közel négymillióval – a játék pc-s verziója egyébként a Vgchartz.com becslései szerint félmillió alatti példányszámban fogyott a boltokban. A szórakoztatóipari rekordokat halmozó Modern Warfare 3 jött be a második helyre, 3,65 millióval, éppen csak megelőzve nagy vetélytársát, a Battlefield 3-at (3,51 millió). A Crysis népszerűségének titka kalózkörökben az lehetett, hogy egy hónappal a hivatalos megjelenés előtt kiszivárgott belőle a csaknem kész verzió, amire sokan kíváncsiak voltak.

Az Xbox360-as letöltéseknél jóval alacsonyabb számokat találunk, a wareztoplistát vezető Gears of War 3-at 890 ezerszer töltötték le, mögötte ugyanaz a sorrend, mint a pécéseknél: Modern Warfare 3 és Battlefield 3, 830 ezer és 760 ezer letöltéssel. A kalózmásolatok és a legálisan megvett példányok aránya itt épp fordított: az egyenként egymillió alatti letöltési számok mellé a három játéknál összesen több mint húszmillió xboxos eladott darab jut.

Wii-n a Nintendo legnépszerűbb játékhőse, Mario uralja a kalóztoplistát: egymillió feletti letöltése volt a Super Mario Galaxy 2-nek, illetve a Mario Storts Mixnek is. A harmadik helyre itt meglepő módon egy igazi rétegjáték, a Xenoblade Chronicles című japán szerepjáték jött be, 950 ezer kalózmásolat letöltésével.