János, Pál
20 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Facebook olvassa az sms-einket

2012.02.27. 11:10

A brit Times vasárnapi kiadása robbantotta ki a hétvége botrányát: a lap független szakértők vizsgálataira hivatkozva azt állítja, a Facebook okostelefonos alkalmazása hozzáfér a telefon gazdájának sms-eihez, és ezt a lehetőséget ki is használja, azaz beleolvas a személyes üzenetekbe. Sőt, nem ez az egy ilyen app, több nagy cég, többek között a Youtube, a Flickr és a Yahoo Messenger alkalmazásai is képesek arra, hogy hozzáférjenek a felhasználó személyes adataihoz, így az sms-archívumhoz, a böngészési előzményekhez, a híváslistához, sőt, akad, ami arra is képes, hogy a telefon kameráját aktiválja és fotókat készítsen. Egy sor kevésbé ismert, és népszerű alkalmazásról derült ki, hogy hozzáfér olyan adatokhoz, amikhez elvileg semmi köze nem lenne.

A ZDNET táblázata arról, hogy milyen alkalmazás milyen adatainkhoz fér hozzá
A ZDNET táblázata arról, hogy milyen alkalmazás milyen adatainkhoz fér hozzá

A Facebook cáfolta a vádat, de a részletes magyarázatból aztán kiderült, hogy mégiscsak van benne igazság: a közösségi oldal Android platformon futó alkalmazása nézeget bele a telefon sms-archívumába, a hivatalos magyarázat szerint azért, hogy tesztadatokat gyűjtsön a Facebook éppen fejlesztés alatt álló sms-küldő szolgáltatásához. Az alkalmazás felhasználói szerződésében egyébként szerepel, hogy az app küldhet, fogadhat és feldolgozhat sms-üzeneteket. A felmérések szerint a felhasználók 70 százaléka olvasatlanul okézza le ezeket a szövegeket telepítéskor. A Google annyit reagált a hírre, hogy az Android jogosultságkezelő rendszere a legjobb az iparágban, és pontosan tájékoztatja a felhasználót arról, milyen alkalmazás milyen adatait éri el, illetve ehhez minden alkalommal engedélyt is kér telepítéskor. A többi érintett cég egyelőre nem kommentálta a hírt.

Szakértők szerint a probléma nem is igazán az, hogy az alkalmazások így, a felhasználó figyelmét kijátszva kérnek engedélyt a személyes adatokhoz való hozzáféréshez, hanem az, hogy erre egyáltalán technikailag lehetőségük van, és az okostelefonok operációs rendszerei nem védik erősebben a telefonon tárolt személyes adatokat.

A felhasználó személyes üzeneteinek olvasása egyébként nem új dolog, a webes levelezőprogramok is ezt csinálják például, hogy a levelek tartalma, azok szövegében levő kulcsszavak keresése alapján tegyenek ki melléjük releváns hirdetéseket.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!