Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Biotechnológiai óriáscégnek üzent hadat a magyar Anonymous

2012.03.23. 13:45

Néhány, kormányhoz köthető kisebb weboldal megbénítása és az Alkotmánybíróság oldalának feltörése után új célpontot talált magának az Anonymous nemzetközi hekker-aktivista kollektíva magyar szárnya: a Monsanto nevű biotechnológiai óriáscég magyar weboldala ellen intéztek túlterheléses támadást.

Az akció meghökkentően eredményes volt: a március 16-ra meghirdetett invázió még most is tart, a cég weboldala egy hete elérhetetlen. Az Index által megkérdezett szakértők szerint ez vagy azt jelenti, hogy a támadók ágyúval lőttek verébre, vagyis a DDOS-támadásba a célpont szerver erőforrásaihoz képest aránytalanul sok energiát fektettek, vagy a Monsanto szerverei voltak nagyon rosszul konfigurálva és karbantartva, és a rendszergazdák sem sietnek úrrá lenni a helyzeten.

Az aktivisták az eddigi magyarországi akcióiktól eltérően most közleményt is kiadtak a támadás után, amiben a Sátán felett aratott diadalként ünneplik a túlterheléses támadást, a Monsantót pedig emberiségellenes bűnökkel vádolják.

A Monsanto növényvédő szerekkel, műtrágyákkal és genetikailag módosított vetőmagokban utazó nemzetközi biotechnológiai vállalat, utóbbiak piacán Amerikában 90 százalék körüli a részesedése. Az éves forgalma tízmilliárd dollár felett jár. Agresszív lobbipolitikájuk, és a génmódosított növények, illetve az állattenyésztésben használt növekedési hormonok fejlesztése miatt sokszor kritizálják globalizációellenes, jogvédő és környezetvédő csoportok. A cég kétes hírnevét növeli, hogy olyan vegyületek kifejlesztésében és tömeges gyártásában járt élen évtizedekkel ezelőtt, mint a hírhedt DDT rovarirtó szer, vagy a vietnami háborúban borzalmas pusztítást végző Agent Orange növényirtó.

Szerettük volna megszólaltatni a céget is, és megkérdezni, hogy lehet az, hogy egy hete nem megy a weboldaluk, de napok óta elérhetetlenek az illetékesek. A magyar Anonymous után egyébként hetek óta nyomoz a Nemzeti Nyomozóiroda.