Titkos helyek Google Mapsen

2012.03.26. 14:56

A Google Maps egyre részletesebb képeket ad a világról, a nagyobb városokat, turisztikai helyeket pedig már úgy lehet körbejárni, hogy ki sem mozdulunk otthonról. Lehet virtuálisan várost nézni, sőt legutóbb az Amazonasról készült részletes Street View.

Vannak azonban olyan helyek, amelyek láthatatlanok maradnak. Ilyen például Észak-Korea: hiába megyünk fölé Google Mapsen csak elnagyolt képeket látunk, Phenjanban például láthatjuk az utcákat, de már nem tudunk ráközelíteni az épületekre.

Észak-Koreán nem is lepődünk meg, de Hollandiában sem lehet látni a királyi palotát, és hiányzik a Cornell Egyetemnél lévő erőmű is a New York-i Ithacában.

A Google Earth és a Google Maps műholdas képeit sok helyről szerzik be, ezek lehetnek kereskedelmi vagy nyilvános források. Deanna Yick Google-szóvivő azt mondta, hogy a forrásoknak be kell tartaniuk az adott ország törvényeit, így néhány képet homályosan vesznek át.

A Google folyamatosan frissíti a képeket, hogy a lehető legrészletesebb térképet készítse el. A partnerektől is kapnak képeket, és ha ezek jobbnak bizonyulnak, mint amit ők készítettek, akkor ezeket használják fel, annak ellenére, hogy néha elhomályosítanak bizonyos részeket rajtuk.

Tipikusan katonai és kormányzati épületeket homályosítanak el. Híres eset, amikor a Google Mapset bemutatták, a Fehér Ház és a Capitolium épülete nem volt látható. Ezeket azóta megváltoztatták és már megnézhetők ezek is Google Mapsen, a Fehér Ház már medencéstül van a térképen. A Fehér Ház tetejét azonban kisatírozták, hogy ne lehessen látni a biztonsági erőket. Az alelnöki rezidencia is csak pixelesen látható

Általában az erőműveket, atomerőműveket is elhomályosítják, így járnak a nagyobb gátak is valamint a nagyobb egyetemi kutatólaborok, nemzetközi repülőterek.  • Tippek
  • Csok