16:00, November 30.
Ausztrália 1
Dánia 0
al-Dzsanúb Stadion D csoport
16:00, November 30.
Tunézia 1
Franciaország 0
Education City Stadion D csoport
20:00, November 30. ÉLŐ
Lengyelország 0
Argentína 2
974 Stadion C csoport
20:00, November 30. ÉLŐ
Szaúd-Arábia 0
Mexikó 2

Adatbankot hoz létre a Wikipedia

2012.03.30. 17:47

Egy, a világ tudásának összegyűjtésére irányuló nyilvános adatbank a célja a Wikipédia új projektjének: a Wikidata segítségével még aktuálisabbak lehetnek az online enciklopédia bejegyzései. Ravel Richter, a Wikimedia Németország elnöke pénteken a Berlinben tartott nemzetközi Wikimedia konferencián mutatta be Wikipedia nagy projektjét.

A Wikidata olyan nyilvános adatbank, amely információi közvetlenül láthatóak. Az egyes cikkek az adatokat – például egy város népességére vonatkozó információt – nem szövegként jelenítik meg, hanem közvetlen utalásként az adatbank megfelelő helyére. Az információkat ezért nem a lexikon egyes bejegyzésénél, mind a 280 nyelvváltozatnál külön-külön, hanem központilag az adatbázisban kell csak korrigálni. Ezzel megszűnik egy lehetséges hibaforrás – fejtette ki Richter.

A Wikidata tartalmait Creative Commons licenc alatt teszik közzé, ezért más weboldalak és blogok is felhasználhatják majd a tartalmakat. Chris Mentzel, a Gordon and Betty Moore Alapítvány tudományos programjának munkatársa szerint a Wikidata a tudományos kutatásokhoz is hozzájárul azzal, hogy segít az egyre jobban növekvő és komplexebbé váló tudományos adatmennyiség kezelésében. Az adatbank fejlesztésén hétfő óta dolgozik egy tizenkét, nemzetközi szoftverszakértőkből álló csoport, akik egy évre érkeztek Berlinbe.  • Tippek
  • Hírek