Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Virgil
1 °C
5 °C

Óriás fájlcserélő-razzia Görögországban

2012.04.12. 11:12

A görög rendőrség összehangolt akcióval lefülelte az ország legnagyobb fájlcserélő portálja, a GreekDDL fenntartóit. Athénban és Thesszalonikiben tartottak házkutatásokat és három embert tartóztattak le, az oldal vezetésével jelenleg egy negyvenéves nőt gyanúsítanak. A GreekDDL egyébként továbbra is üzemel, mivel az Egyesült Államokban hosztolt szervereit egyelőre nem sikerült leállítani.

Az oldal nem hagyományos torrent tracker, mint a legnagyobb fájlcsereközpontokok általában, hanem a Megauploadhoz hasonló cyberlocker oldalak tartalmaira mutató linkek rendszerezett és percről percre frissülő gyűjteménye. Annyira a Megauploadra támaszkodott, hogy januárban, a Megaupload leállításakor rövid időre a GreekDDL-t is leállították a fenntartói, míg új forrásokra mutató linkekkel tudták pótolni az elveszett tartalmat.

A statisztikák szerint az oldalnak félmillió regisztrált felhasználója volt, ezzel a 11 milliós Görögország messze legnagyobb kalózközpontjának számított. A GreekDDL csak jelszóval volt elérhető, de nem kért előfizetési díjat a felhasználóitól. Adományokat viszont elfogadott, sőt, bátorította is a júzereket a támogatásra. A hatóságok szerint ebből, az oldalon elhelyezett hirdetésekből, és a látogatók szerencsejátékos oldalakra való átirányításából havi 220 ezer euró (66 millió forint) bevétel jött össze az oldal futtatóinál. A vád szerint a GreekDDL fennállása óta 65 millió euró (közel 20 milliárd forint) kárt okozott a nagy zene-, film-, és szoftverkiadóknak.

A hatóságok szerint az oldal fenntartói közül még ketten vannak szabadlábon, valószínűleg Svédországban. Őket a svéd rendőrség és az Interpol bevonásával keresik.