Trösztellenes vizsgálat a Facebooknál

2012.05.10. 23:46

Mindenkit meglepett a Facebook, amikor körülbelül egymilliárd dollárért megvette az Instagram képmegosztó alkalmazás fejlesztőjét. A nagy összegű üzlet az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) érdeklődését is felkeltette, a szervezet ugyanis minden olyan felvásárlást rutinból kivizsgál, aminek az értéke meghaladja a 66 millió dollárt. A Financial Times üzleti lap szerint az FTC trösztellenes szempontok alapján vizsgálja a felvásárlást.

A Facebook-Instagram üzlet megfelel az FTC kritériumának, hiszen a készpénzben kifizetett 300 millió dolláron felül az Instagram tulajdonosa 23 millió Facebook-részvényt is kapott, aminek az értéke 644-805 millió dollárra tehető. A pontos összeg csak május 18-án derült ki, amikor elkezdik forgalmazni a tőzsdén a Facebook papírjait.

Amennyiben az FTC nem engedélyezi a felvásárlást, a Facebooknak 200 millió dollár fájdalomdíjat kell fizetnie az Instagramnak a meghiúsult üzlet miatt. Ez azonban nem történik meg egyhamar, mert a Financial Times szerint ezek a vizsgálatok az ügy bonyolultságától függően 6-20 hónapig tartanak.

Az üzleti lap által megkérdezett versenyjogi szakértők szerint az FTC valószínűleg engedélyezi majd a felvásárlást. A Facebook azonban egy kissé optimista volt az Instagrammal kötött üzletet lezárásával kapcsolatban. Az amerikai tőzsdefelügyeletnek megküldött dokumentáció szerint a közösségi portál vezetősége arra számított, hogy erre már a második üzleti negyedévében sor kerül.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM