Diána
11 °C
22 °C

A Samsung a Linux fő támogatója lett

2012.06.06. 12:16

A világ vezető mobilgyártója is jelentős összeggel támogatja a Linux Alapítványt, a nyílt forráskódú operációs rendszer fejlesztését és népszerűsítését felügyelő nonprofit konzorciumot. A félmillió dolláros platina fokozatú tagságival a vállalat beülhet az alapítvány igazgatótanácsába, ahol olyan nagykutyák vannak, mint az Intel, az Oracle, a Qualcomm és az IBM.

Nem nagy meglepetés, hogy a Samsung is csatlakozott ehhez az előkelő társasághoz, hiszen a sikerét nagy részben a Linuxnak köszönheti. Ennek a rendszernek a magjára épül az Galaxy táblagépek és okostelefonok által is futtatott  Android operációs rendszer, valamint a saját operációs rendszere, a kísérleti stádiumban lévő a Tizen. A Google másik rendszere, az asztali pc-ken és laptopokon futó Chrome OS szintén Linuxra épül, és a Samsung is gyárt ilyen gépeket.

A Samsung abban bízik, hogy a nyolcszáz vállalatot és körülbelül nyolcezer fejlesztőt tagjai közt tudó Alapítvány segíti majd az Apple ellen folytatott versenyben is. Bár az Apple sokak szemében a világ legzártabban működő cége, a nyílt forráskód szinte minden általa gyártott termékben megtalálható - írja a Times. A Samsung azt szeretné, hogy az Android működését befolyásoló Linux jobb, gyorsabb és olcsóbb szoftver legyen.