Gyönyörű gépszörnyet épített az Apple

2012.06.11. 19:20
San Franciscóban megtartotta az Apple a legnagyobb éves rendezvénye, a Worldwide Developer Conference bevezetőjét, ami bő két órán át tartott a sok bejelentés miatt. A helyszínen több ezer fejlesztő, a monitorok előtt több millió felhasználó várta az új termékeket, és néhányan biztosan csalódtak.

Androiddal és Samsunggal való viccelődéssel indult az Apple WWDC a Moscone Center konferenciatermében, és a kaliforniai cég közölte, hogy gyakorlatilag bezárt erre a hétre, mert körülbelül ezer mérnöke várja a helyszínen a külső fejlesztők kérdéseit a bemutatott termékekkel kapcsolatban. Tim Cook vezérigazgató a nyitóbeszédében elmondta, hogy már 400 millió felhasználói számlát kezelnek az App Store-ban, vagyis ennyi ember tud az Apple-ön keresztül bankkártyával vásárolni.

Az App Store-ban már 650 ezer különböző app van, és az emberek összesen 30 milliárdot töltöttek le. A fejlesztők megtapsolták, hogy az Apple összesen 5 milliárd dollárt fizetett ki nekik az eladott szoftverek után. Persze ha utánaszámolunk, hogy a konferencián nagyjából ötezren jelentek meg, és ennél sokkal többen fejlesztenek az Apple rendszereire, nem sokan lettek dollármilliomosok. A további növekedést segíti majd, hogy az Apple még 32 országban bevezeti a szoftverboltot, amely így már 155 országból lesz elérhető.

Egy rövid film után máris Phil Schiller marketingigazgató váltotta Cookot a színpadon, és a Macbook Airrel kezdte a bemutatót. Harmadik generációs Ivy Bridge processzor, 60 százalékkal gyorsabb grafikus gyorsító, és akár 8 gigabájt RAM lesz az új modellekben. A vékony gépet alaposan feltuningolták, fél terabájt SSD tárhelyet, usb 3.0 csatlakozót, 720p felbontású webkamerát kapott.

Ez nem a Macbook Air, hanem az új Macbook Pro
Ez nem a Macbook Air, hanem az új Macbook Pro

Az új, nagy felbontású kijelzővel szerelt Macbook Pro pedig igen erős Core i7-es processzorral lett felszerelve, ami alapból 2,7 gigahertzes, turbó módban viszont 3,7 gigahertzig felpörgethető, és az ebben lévő GeForce GT 650M grafikus gyorsító akár 1 gigabájtos memóriával is kapható. Schiller azt mondja, hogy a Macbook Pro továbbra is 7 órán át működik akkuról, és mivel kidobáltak belőle minden elavult technikát (Viszlát, dvd!), negyedével vékonyabb lett, mint a korábbi modell. Körülbelül olyan magas, mint két usb port egymás fölött, a súlya pedig 2 kilogramm.

A 15,4 hüvelyes kijelző felbontása nem éri el a korábban jósolt értéket, csupán 2880 x 1800 képpontból áll. Ez öt megapixeles kijelzőt jelent, aminek biztosan örülnek majd a fotósok és a videóvágók, mert a 1080p felbontású filmek mellett bőven elférnek a szerkesztéshez használt eszköztárak is. Az Apple már frissítette a profi videó- és képszerkesztő alkalmazásait, és már a Diablo III is elérhető ezen a felbontáson.

Az alsó árkategóriában persze megmaradt a dvd, ezek a Macbook Pro modellek csak némi ráncfelvarráson mentek át. Van bennük 750 gigabájtos háttértár, Thunderbolt, usb 3.0, SD-kártyaolvasó, HDMI.  Mindegyik új gép mától kapható.

Nagyot harap a hegyi oroszlán?

A következő menetben az OS X operációs rendszerről volt szó. Most 66 millióan használnak Mac gépet, ami háromszorosa az 5 évvel ezelőtti értéknek. A Mountain Lion nevű új verzióban kétszáz újítás van, de ezek közül csak nyolcat bemuttak be. Az első az iCloud felhőszolgáltatás beépülése, amivel az internetre szinkronizálhatjuk a gépen tárolt üzeneteket, feljegyzéseket, dokumentumokat. Az iCloud eddig iOS-en volt elérhető, és 125 millióan használták, a Mac bekötésével azonban a júzerszám jelentősen nőhet. Mutattak is egy példát az iCloud működésére: ha a telefont használva megváltoztatunk egy felhőben tárolt dokumentumot, a Mac gépen nyomon követhetjük a folyamatot.

A Macnek lehet majd diktálni (angolul legalábbis biztosan), és ezt a funkciót nemcsak az Apple szoftverei használhatják, hanem akár a Microsoft Word és a Facebook is. Az OS X új értesítési rendszere nagyon hasonlít a Growl nevű programra, amit eddig külön lehetett letölteni a Mac App Store-ból. A következő bemutatott frissítés a Safari böngésző, ami végre megkapta a többi rivális böngészőben régen bevezetett, keresőként is használható címsort. Emellett olyan integrált megosztórendszer került az OS X-be, mint amilyennel az Androidon találkozhatunk. Ezzel megoszthatunk tartalmakat, például a Twitteren. Az Apple más ötleteket is ellesett a Google-től: a böngészőfüleken megnyitott weboldalakat szinkronizálni tudjuk a készülékek közt, akárcsak a Chrome-ban.

apple2

Úgy tűnik az Intel forgatókönyvét is végiglapozta az Apple, és megtetszett neki, amit az Ultrabookokról írtak. E vékony, Windowst futtató gépektől is bekerült az OS X-be egy funkció, amit az Apple elnevezett Power Nap-nek. Ez annyit tud, hogy a lecsukott gép alvó állapotban is letölti a frissítéseket, és biztonsági mentést is tud készíteni. A Game Center pedig úgy működik, mint a Microsoft Xbox Live, vagyis az egymást ismerősnek jelölő játékosok nyomon követhetik a pontjaikat, versenyezhetnek egymással. Ez a funkció eddig iOS-en volt, de most már össze van kötve a Mac OS X-szel is.

Az Apple igyekszik kihasználni, hogy saját üzleteket nyitott Kínában: az Mac OS X Mountaion Lion támogatja az ott népszerű Baidu keresőt, számos helyi közösségi portált, beleépítettek 8 új kínai fontkészletet és szótárakat is.

A rendszer egyetlen hibája, hogy csak a következő hónapban érkezik meg, előnye azonban, hogy 19,99 dollárért a felhasználó az összes Mac gépét frissítheti.

Nem Honeycomb, csak mézesmadzag

Pillanatok alatt felpattant a színpadra Scott Forstall, hogy az iOS 6-ot bejelentse, de előbb nagy számokkal próbálta lenyűgözni a közönséget. Eddig 365 millió iOS-t futtató eszközt adtak el, és másfél billió értesítő üzenetet küldtek ki eddig. Az iOS 5-ös készülékekbe integrált iMessage üzenetküldő platformot 140 millióan használják, és az Appl 150 milliárd üzenetet forgalmazott. Sopánkodhatnak a mobilszolgáltatók, hogy ennyiszer nem tudtak pénzt behajtani a felhasználóktól.

Az iOS 6-ban továbbfejlesztették a Siri hangvezérlő szoftvert, ami már az iPaden is futtatható. A Siri jobban kezeli a sporteseményeket és -eredményeket, és azt is meg tudja mondani, hogy Lebron James vagy Kobe a magasabb. A szoftver segítségével megkereshetők a környékbeli éttermek, amelyekben akár asztalt is foglalhatunk. A Facebook is beépült az iOS 6-ba, és a Twitterrel együtt közvetlenül elérhető az értesítési központban, onnan lehet két gombnyomással tartalmat megosztani a közösségi portálokon.

3D nézet az iOS 6 térképében
3D nézet az iOS 6 térképében

Meglepő dolgok is előkerültek, én legalábbis nem gondoltam, hogy a telefonhívást kezelő alkalmazásba is kerülhetnek még újdonságok. Bejövő híváskor válaszolhatunk sms-ben, de egy másik gombbal azt is kérhetjük a telefontól, hogy később figyelmeztessen a hívásra. Például megadható, hogy GPS-alapján figyelmeztessen, amikor hazaértünk. A "ne zavarjanak" funkcióval pedig megoldható, hogy a készülék a megadott időtartományban (például az éjszaka közepén) fogadja ugyan az üzeneteket, de ne kezdjen el sípolni vagy világítani. A kedvenceink listáján lévő emberek üzenetei azonban így is megérkeznek, tehát nem maradunk le semmi életbevágóan fontos dologról.

Az Apple végre mobilneten is futtathatóvá tette a Facetime videós csevegést, és egyesíti a felhasználó telefonszámát az Apple ID azonosítóval, így a beérkező hívások az iPaden vagy a Macen is fogadhatók. Az iOS Safari böngészőjénél is szóba került a megnyitott böngészőfülek szinkronizálhatósága, és a brózerben offline olvasó is van, elmenthetünk magunkak weboldalakat, mielőtt repülőre ülünk.

Eddig ismeretlen újdonság a Passbook, amiben minden mástól elkülönítve, biztonságosan tárolhatók a vonalkódos repülőjegyek, koncertbelépők. Ez új üzleti lehetőséget is megnyit az Apple, illetve a fejlesztő partnerek előtt. Ezek élő kártyák, tehát a repülőjegy folyamatosan frissíti a járatinformációkat.

Az Apple lecserélte a Google Térképeket a sajátjára, ad hozzá navigációt, és gyöngyörű háromdimenziós vároképeket is készített a nagyobb városokról. Autós navigáció közben persze nem lehet az épületekben gyönyörködni, azok áttetszővé válnak, hogy látsszon az útvonal.

Ennek a rendszernek most még csak bétáját osztják ki a fejlesztőknek, hogy legyen idejük elkészíteni az alkalmazásaikat. De ezen kár lenne meglepődni, hiszen a WWDC egy fejlesztői konferencia, nem a Disneyland.

Még valami?

Tim Cook visszatért a színpadra, és mindenki izgatottan várta, hogy lesz-e még bejelentés. A vezérigazgató még egyszer elmondta, hogy mennyire fantasztikusak a termékeik, és amikor annak kellett volna elhangoznia, hogy "one more thing", mindenkinek jó hetet kívánt. Az emberek hiába várták az iPhone 5-öt, de az Apple taktikája is érhető. Folytatódik a pletykagyártás, előkerül még több tucat kép az állítólagos készülékről, és amikor a hangulat a tetőfokára hág, az Apple bejelenti a készüléket. Valamit akkor is fel kell tudni mutatnia, amikor véglegessé válik az iOS 6, és nagyon valószínű, hogy ez még idén karácsony előtt megtörténik.  • Hírek
  • Hírek