Lefordítja a jelbeszédet a speciális kesztyű

2012.07.10. 16:33

Bár más fejlesztők kiemelkedő eredményeket értek el a szöveget beszéddé, illetve a beszédet szöveggé konvertáló szoftverek fejlesztése terén, ukrán diákok találmánya segítséget nyújthat a halláskárosultak számára is. Az általuk fejlesztett kesztyű ugyanis képes lefordítani a jelbeszéd mozdulatait, és hang formájában továbbítja a szöveget.

Az EnableTalk nevű speciális kesztyűre elektromos érzékelőket és giroszkópot szereltek, amelyek a tapintást és a gyorsulást is érzékelik, a beépített napelemek pedig az üzemidejét növelik. A beépített rendszer először lefordítja a jelbeszédet szöveges formára, majd azt alakítja át hanggá a közbeiktatott szöveg–beszéd-konverter segítségével. A rendszert bluetooth csatlakozóval is felszerelték, így okostelefonokkal is párosíthatók. A projekttel a diákok csapata, a QuadSquad döntőbe jutott a Microsoft Sydney-ben megrendezett versenyén, az Imagine Cupon.

A kesztyű vezető tervezője, Frederic Lardinois a Techcrunchnak elmondta, hogy az alapötlet Osika Maximtól, a csapat másik tagjától származik, akinek nehézséget okozott a hallássérült sportolókkal kommunikálni az iskolában. Az eszközt számos, jelbeszéddel kommunikáló személlyel tesztelték Ukrajnában. Lardinois azt tartja az eszköz legnagyobb erényének, hogy a hasonló berendezések általában drágák – a legolcsóbb is 1200 dollárba kerül –, vezetékes kapcsolatot használnak, és nem lehet őket integrált szoftverekkel használni. Ezzel szemben az EnableTalk prototípusa mindössze 75 dollárba kerül.

A kesztyű további barátságos tulajdonsága, hogy a felhasználók új gesztusokat ismertethetnek meg az eszközzel, így kibővíthetik a fejlesztők által integrált gesztuskészletet. A jelbeszédek közti különbségekre való tekintettel – amiket éppúgy befolyásolnak a tájszólások, mint a beszélt nyelvet – ez a lehetőség valóban vonzó lehet a felhasználók számára.

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM