Koronavírus adatok

2021. dec. 08.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Mária
-6 °C
4 °C

Darabokra tört a hiperszonikus repülőgép

2012.08.16. 09:09

A Csendes-óceán feletti tesztrepülésének első másodperceiben darabokra tört az amerikai légierő Waverider elnevezésű kísérleti hiperszonikus repülőgépe a gép egyik vezérsíkjának hibája miatt – közölte a légierő helyi idő szerint szerdán. A közlemény szerint a vezérsík problémáját 16 másodperccel azt követően észlelték a kísérlet irányítói, hogy begyújtották az X-51A kódjelű repülőgép gyorsítórakétáját.

Az amerikai légierő grafikája az X51-ről
Az amerikai légierő grafikája az X51-ről
Fotó: US Air Force

Újabb 15 másodperccel később, amikor a repülőgép levált a gyorsítórakétáról, a gép irányíthatatlanná vált, darabokra szakadt, és a Csendes-óceánba zuhant Los Angelestől északnyugatra – mondta el Daryl Mayer, az ohiói Wright-Patterson légi támaszpont egyik alegységének szóvivője. A kísérlet vezetői azt tervezték, hogy ötperces tesztrepülés tudnak majd végrehajtani a hiperszonikus géppel.

A Waveridert a hangsebesség hatszorosával való repülésre tervezték, ami azt jelenti, hogy a gép kevesebb mint egy óra alatt képes lenne megtenni a New York-London távolságot. A gép tesztjeit az amerikai légierő egy nagy sebességű manőverező robotrepülőgép kifejlesztéséhez akarja hasznosítani.

A kísérlet költségeit nem közölték, tekintettel arra, hogy a program számos részletét titkosnak minősítették. A balesetet szenvedett gép a harmadik volt a hadseregnek megépített négy X-51A közül. A légierő közleménye szerint még nincs döntés arról, hogy mikor kerülhet sor a negyedik légijármű tesztrepülésére.

Az amerikai légierő kutatólaboratóriumának illetékese sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a közvetlenül a kísérlet elején bekövetkezett kudarc miatt nem próbálhatták ki a gép folyamatos haladását biztosító, Scramjet típusú hajtóművet. A Pratt & Whitney Rocketdyne cég által tervezett hajtómű a program leírása szerint a gép száguldását kihasználva sűríti össze az üzemanyag berobbantásához szükséges levegőt.