Jönnek a testben lebomló elektronikai eszközök

2012.09.28. 11:29

Biológiailag lebomló elektronikai eszközök kifejlesztésén dolgozik egy amerikai kutatócsoport, az új technológia segítségével hamarosan ideiglenes implantátumok készülhetnek, például a műtéti fertőzések leküzdésére vagy a csontnövekedés serkentésére.

Hasonló lebomló elektronikai eszközöket alkalmazhatnak majd egyebek mellett olajkiömléseknél, vagy a későbbiekben akár fogyasztási cikkeknél is, hogy csökkentsék az egyre halmozódó elektronikai hulladék környezetet terhelő hatását.

Az eszközeinket alkotó mikrocsipeket vagy integrált áramköröket eddig minél hosszabb élettartamra tervezték, az Illinois-i Egyetem anyagkutatói és mérnökei azonban ennek ellenkezőjét célozták meg: lebomló elektronikai eszközöket próbálnak kifejleszteni.

John Roger és kutatócsoportja a Science tudományos magazinban számolt be új megközelítésükről, amelyben meghatározott ideig stabil teljesítményű, de utána teljesen lebomló integrált áramköröket hoznak létre.

A lebomló elektronikához az inspirációt orvosi implantátumok kidolgozása közben szerezték. Ezeknél az eszközöknél alapvetően fontos a biokompatibilitás, biztosnak kell lenniük abban, hogy a testben elhelyezett implantátum nem irritálja környezetét és nem lökődik ki.

Roger és csoportja három év alatt fejlesztette ki azt a csipet, amelynek minden egyes eleme lebomlik. A csipben vékony, porózus szilíciumlapkák vannak, az elektródok magnéziumból készültek, olyan elemből, amely megtalálható az emberi testben is, a kapszulázáshoz használt magnéziumoxid bevonatokat pedig selyemhernyógubóból nyert selyemmel burkolták be. Az így előállított kapszulaburkok az elsők, amelyek feloldódnak, ahogy telik az idő. Az, hogy hány réteget alkalmaznak belőle, meghatározza az elektronikai eszköz élettartamát, amely napokat, heteket, hónapokat vagy akár éveket is jelenthet.

A felhasznált anyagok teszteléséhez kidolgoztak egy orvosi implantátumot, amely saját maga által termelt hőt használt arra, hogy megóvja a megműtött egerek sebét a bakteriális fertőzéstől. Három hét elteltével a műtéti sebhelynél alig volt nyoma a fertőzésnek és az implantátum maradványai is alig látszódtak. A kutatók kidolgoztak a kísérletekhez egy teljesen átlátszó, 64 pixeles kamerát is.

Az új megközelítés rengeteg területen válthatja fel a jelenleg használt elektronikai eszközöket, akár a fogyasztási cikkek, a szórakoztató elektronika területén is, idézte Rogerst a LiveScience című ismeretterjesztő portál.  • Tippek
  • Hírek