Koronavírus adatok

2021. nov. 29.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Taksony
1 °C
4 °C

Előfizetéssel olcsóbb az e-könyv-olvasó

2012.11.09. 13:42

A Guardian kipróbálta a Txtr beagle e-könyv-olvasót, amit csak jövő év elején lehet megvásárolni, de máris nagy a felhajtás körülötte. Az olvasó ugyanis háromezer forintba kerül majd, messze ez lesz a legolcsóbb a piacon, egy átlagos könyv áráért bárki megveheti magának. A Guardian értékelése szerint komoly vetélytársa lesz a most egyeduralkodó Kindle-nek, veszélyeztetheti annak piacvezető szerepét.

A Txtr beagle négy színben lesz kapható, műanyagból készült, a szakíró szerint kellemesen belesimul az ember kezébe. Öthüvelykes kijelzője kisebb, mint a Kindle hatos kijelzője, nagysága 140*105 milliméter, vastagsága 4,8 milliméter. Az olvasó alsó része vastagabb, ide kell tenni a két AAA elemet, az olvasónak ugyanis nincs akkumulátora, elemmel működik. A gyártó szerint egy évig lehet használni az olvasót az elemek cseréje nélkül, ezt átlag évi 12-15 könyvre számolták ki.

A kijelző 800*600 pixeles, 16 szürkeárnyalatot tud megjeleníteni, azaz feleannyit, mint a Kindle. Thomas Leliveld, a Txtr vezérigazgatója szerint a kijelző az egyetlen, amin nem szabad spórolni, amikor olcsó olvasót fejlesztenek, hiszen ez a legfőbb oka, amiért az emberek e-könyv-olvasót vesznek.

txtr
Fotó: txtr.com

A beagle tárhelye négy gigabájt, ennek egy része az operációs rendszer, a többi részében lehet könyveket telepíteni. Furcsa megkötés, hogy a beagle-en csak öt könyvet lehet tárolni egyszerre. Az olvasó az ePub formátumot támogatja, manapság ez a legelterjedtebb, de a Kindle például nem ezt támogatja, hanem a saját formátumát.

A Guardian szakírója szerint mérete miatt sokkal könnyebben hordozható, akár a farmer zsebébe is belefér és kényelmesebb kézben tartani. Nem hiányoztak neki a Kindle extra funkciói, mint a jegyzetelés, wifi, keresés. Az egyetlen trükkös része az olvasónak, hogy kell hozzá okostelefon. Tartalmat ugyanis csak ezen keresztül lehet felvinni, az olvasó egyetlen kapcsolata a külvilággal a Bluetooth. Mindent, még a betűméretet is a mobilra telepített alkalmazással lehet megváltoztatni. Az olvasó csak olvasásra jó, semmi mást nem lehet vele csinálni.

Azért ilyen olcsó a Txtr beagle, mert mobilszolgáltatókon keresztül kell majd megvásárolni, és a felhasználónak természetsen előfizetést is kell majd kötnie.