Koronavírus adatok

2022. jan. 28.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Adél
-3 °C
5 °C

A japán űrügynökségtől lopott egy vírus

2012.12.01. 10:58

Japán űrügynöksége pénteken jelentette be, hogy egyik számítógépükről egy vírus ellopta legújabb rakétáik terveit. A Japan Aerospace Exploration Agency szerint az Észak-Tokióban található Tsukuba Space Centerbe bejutott vírus titokban adatokat gyűjtött és az ügynökségen kívülre küldte a megszerzett információkat.

A vírust november 21-én fedezte fel egy vírusirtó. Az elrendelt sürgős ellenőrzések után kiderült, hogy a központ többi számítógépe nem fertőződött meg. A japánok szerint egyelőre nem tudni, célzott kibertámadás volt-e a vírus. Japánban védelmi cégek azonban gyakori célpontjai hasonló támadásoknak, legutóbb például Kínáig sikerült visszakövetni egy információlopó programot.

Az űrügynökségtől ellopott adatok az Epsilonról, a még fejlesztés alatt álló szilárd üzemanyaggal működő rakétáról tartalmaztak információkat. Az Epsilont elvileg műholdak, űrszondák indítására építik, az ilyen hajtóművek azonban katonai célokra is felhasználhatók interkontinentális rakéták célba juttatására. Egy új technológia segítségével pécéről is távirányítható lesz. Az Epsilon első indítását jövő őszre tervezték.

Nem ez az első alkalom, hogy pórul jár a japán űrügynökség: idén januárban egyszer már loptak tőlük adatokat hasonló módszerrel. Akkor olyan kódokat sikerült megszereznie a vírusnak, amivel akár a Nemzetközi Űrállomást is irányítása alá vonhatta volna az ismeretlen hekker. Ráadásul ugynazon a gépen már 2011 augusztusában is találtak fertőzött fájlokat.  • Vennék
  • Hírek