Moszkvában népszerűsítik a magyar 3D-t

2012.12.18. 10:36

A Leonar3Do nevű tervezőszoftver, Rátai Dániel találmányának bemutatásával nyílt meg a Moszkvai Magyar Kulturális és Tudományos Intézet szervezésében a moszkvai 3D fesztivál. Moldován Csabának, a cég képviselőjének előadása után többen kipróbálták a módszert, amelynek segítségével könnyen alakíthattak ki háromdimenziós formákat.

A laikus közönség körében egyértelmű volt a siker, de mint a szakember elmondta, az a céljuk az az élményközpontú oktatási módszer elterjesztése Oroszországban. Az Egyesült Államokban, európai országokban és Indiában is több egyetemen használják már a Leonar3Do-t. A volt szovjet utódállamok közül az idén Kazahsztánban - a fővárosban, Asztanában, illetve Almatiban - is bevezették.

Baranyi András, a Moszkvai Magyar Kulturális és Tudományos Központ igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a Magyar 3D fesztivál keretében tartott számítógépes grafikai bemutatót pénteken Waldemar Mattis-Teustsch sepsiszentgyörgyi születésű neves magyar képzőművész holográfiáiból nyíló moszkvai kiállítása követi. A Fény művészete című tárlatot a Multimédia Művészeti Múzeumban rendezik meg.

A magyar kulturális központ vezetője elmondta, hogy a két rendezvény egy hosszú távú együttműködés első állomása lesz, ugyanis Olga Szviblovával, a múzeum igazgatójával abban állapodtak meg, hogy hároméves közös programot indítanak el. Magyar fotó- és képzőművészek alkotásait fogják bemutatni, jövőre pedig Robert Capa-kiállítás lesz a világhírű fotográfus születésének századik évfordulóján.

Ugyancsak jövőre nagyszabású Vasarely-kiállítást is terveznek a moszkvai múzeummal együtt. Ez is része annak az intézeti elképzelésnek, hogy nagy tekintélyű moszkvai intézményekbe vigyék el a magyar kultúrát. Baranyi András örömmel számolt be arról, hogy Oroszországban látványosan nagy az érdeklődés a magyar rendezvények, a magyar művészet iránt.  • Hírek
  • Árfolyam