Vilma
3 °C
13 °C

Bűncselekmény lett a telefonfüggetlenítés

2013.01.28. 12:20

Január 26-tól kivették az Amerikai Egyesült Államok szerzői jogait szabályozó Digital Millennium Copyright Actből azt a 2010-es kivételt, amely megengedte a szolgáltatókhoz vagy országokhoz kötött telefonok függetlenítését. A döntést még tavaly októberben jelentették be, háromhónapos határidővel.

Az 1998-ban hozott DMCA-ban különböző, szerzői jogokra vonatkozó kivételeket is megadnak, ez alapján eddig legális volt a mobiltelefonok függetlenítése. A kivételeket háromévente felülvizsgálja az amerikai kongresszusi kutatókönyvtár, a Library of Congress. A jailbreak és a rooting (az alapszoftver módosítása és a jogosultságok kiterjesztése a telefonon) viszont továbbra is legális marad, leszámítva a táblagépeket. A probléma gyökere, hogy még mindig nem eldöntött, valójában kié is egy szolgáltatótól vásárolt telefon. Mostanra úgy tűnik, legkevésbé a felhasználóé.

A szolgáltatók továbbra is forgalmazhatnak független mobilokat, és függetleníthetnek a vásárlás után is. Ezek persze jóval drágábbak, mint szolgáltatóhoz kötött társaik. Azok, akik január 26. előtt vásároltak készülékeket, továbbra is büntetlenül függetleníthetik őket. Azt sem jelenti az új szabályozás, hogy mostantól olyan vásárlókra vadásznának, akik illegálisan függetlenítették a telefonjaikat, de a júzerek nem védekezhetnek majd ezzel, ha megbüntetik őket.

A szerzői jogokkal foglalkozó Electronic Frontier Foundation (EFF) lobbizott azért, hogy a kivételek megmaradjanak, mivel szerintük a függetlenítés illegálissá nyilvánítása versenyellenes, ráadásul valószínűleg több elektronikus szemetet köszönhetünk majd neki, mivel a vásárlóknak új készüléket kell venniük, amikor szolgáltatót váltanak.

Az új szabályozás ellenzői petíciót indítottak a Fehér Ház erre fenntartott oldalán. Korábban csak 25 ezer aláírás kellett ahhoz, hogy foglalkozzanak egy kéréssel, ezt mostanra 100 ezerre emelték. Az aláírásoknak február 23-ig kell összegyűlniük.