Végre Magyarországra jön a Street View

2013.01.28. 13:41

Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információs Hatóság elnöke hétfőn az Adatvédelem Napja alkalmából tartott konferencián bejelentette, hogy sikerült megoldásra jutni a Google Street View és hasonló szolgáltatások magyarországi bevezetésével kapcsolatban. A hatóság olyan állásfoglalást adott ki, melyben figyelembe veszi az új adatvédelmi szabályozás kibővített jogalapjait és amely megfelelően és hatékonyan biztosítja az érintettek magánszférához való jogát.

A Google örömmel fogadta a hírt, és közölte, minél hamarabb elindítja a Street View szolgáltatást Magyarországon is. Arra a kérdésre a Google nem válaszolt, hogy mikor indul a szolgáltatás, annyit azonban elárultak, hogy a Street View-t az egész országra szeretnék elindítani egyszerre. A Google három évvel ezelőtt már elkezdte lefényképezni az utcákat, de az akkori adatvédelmi biztos leállíttatta az autókat. Joóri András volt adatvédelmi biztos az akkori szabályozásra hivatkozva adta ki állásfoglalását, amely nem tette lehetővé a Street View szolgáltatást. Azóta azonban megváltozott a jogi környezet, így már nincs akadálya az indulásnak.

Göröngyös út

A mostani megállapodást hároméves egyeztetési folyamat előzte meg. Az elmúlt hónapokban Budapest és a hatóság által megkeresett több nagyváros (Debrecen, Győr, Pécs, Szeged, Szolnok, Miskolc és Veszprém) is jelezte, hogy hasznosnak tartja a szolgáltatás magyarországi elindítását. A fővárosi közgyűlés tavaly november 28-án egyhangú szavazással támogatta a szolgáltatás bevezetését.

Emellett több civil szervezet jelezte, hogy örülnének a Street View bevezetésének. A Magyar Turizmus Rt. például a turizmusra gyakorolt pozitív hatást említette. A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége azzal érvelt, hogy ez könnyebbé tenné a mozgáskorlátozottak életét, mert már indulás előtt tájékozódhatnának, milyen terep várja őket, szükségük lesz-e segítségre. Az 1600 magyar önkormányzat demokratikus képviseletét ellátó Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége elnöksége is támogatta a szolgáltatást, mert úgy gondolják, hogy költséghatékony módon járul hozzá települések marketing- és turisztikai célú fejlesztéséhez.

Különlegességek a Street View-n

A Street View 2007-es indulása óta a Google-autók világszerte több mint nyolcmillió kilométert fényképeztek végig, így készült el 44 ország több mint 3000 városának virtuálisan bejárható internetes térképe.

A technológiát sokszor különleges helyeken használják. Létezik például egy különleges helyek gyűjteménye. Itt a Google külön oldalon mutatja be a világ Street View-val bejárható különleges helyeit, mint például Olaszország történelmi helyszínei Firenzétől Rómán át Nápolyig.  • Hírek
  • Hírek