Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Zelma, Rajmund
-5 °C
1 °C

Egyelőre jobban bízunk a papírtérképekben

2013.02.04. 16:55

Azt gondolnánk, hogy az okostelefonok és tabletek elterjedésével az emberek milliói dobták el papírtérképeiket, hogy a GPS-re és térképalkalmazásokra bízzák magukat. Kutatások szerint azonban még mindig népszerűek a papírtérképek, ráadásul vannak olyan területek, ahol még mindig inkább papírtérképeket használnak.

A kérdéskörben nincs még sok kutatási anyag, néhány tanulmány jelent csak meg, köztük Paul Clough, a University of Sheffield egyik kutatójának munkái. Clough úgy találta, hogy az emberek még mindig jobban bíznak a papírtérképekben, jobban is szeretik ezeket használni. Ennek számos oka van, az egyik legfontosabb, hogy néhány embernek nehézséget okoz az ilyen alkalmazások használata, sokan attól félnek, hogy lemerül a mobil és akkor ott állnak térkép nélkül. Ráadásul a papírtérképeket sokan átláthatóbbnak, olvashatóbbnak tartják, mint a digitális térképet.

Nem segített a digitális térképek megítélésének az Apple tavalyi fiaskója sem, amikor az új térképalkalmazásuk teljesen használhatatlan volt. Téves információk, hiányzó hidak, vagy éppen soha nem létező helyszínek tették lehetetlenné a térkép használatát. Ausztráliában többen eltévedtek, miután az Apple iPhone utasításai alapján próbáltak elnavigálni a Mildura nevű városba. A térkép hetven kilométerrel tette odébb a várost, az eltévedt embereket a rendőrségnek kellett kimenekíteni a nemzeti parkból.

Az sem segített, hogy az amerikai haditengerészet egyik hadihajója, a U.S.S. Guardian zátonyra futott a Manilától 600 kilométerre délre található Tubbataha-zátony Nemzeti Parkban. Néhány nappal az incidens után a haditengerészet nyilvánosságra hozta, hogy a navigáláshoz használt digitális térképek több mint kilenc mérfölddel vitték félre a hajót. Arról nincsenek információk, hogy milyen térképet használtak a hajón.

Paul Clough szerint vannak olyan szakmák, ahol jobban értékelik a papírtérképeket. Kutatásai szerint rövidebb vagy hosszabb utazások tervezésére digitális térképeket használnak az emberek, ha azonban gyalogolni kell, akkor inkább a papír mellett döntenek. A kutató szerint még nagyon sokáig lesz létjogosultsága a papírtérképeknek.  • Vennék
  • Hírek