Ausztráliában életveszélyes az Apple Maps

2012.12.10. 11:30
Ausztráliában Victoria állam rendőrsége hivatalos közleményben kérte az iPhone-tulajokat, hogy még véletlenül se bízzák magukat az Apple térképszolgáltatására, mert a navigációs rendszer hibájának végzetes következménye lehet.

Múlt hétvégén sokan eltévedtek az ausztráliai Murray-Sunset nemzeti parkban, miután az Apple iPhone utasításai alapján próbáltak elnavigálni a Mildura nevű városba. A helyi rendőrség kivizsgálta az eseteket, és megerősítette a fatális tévedést: az Apple rendszere a park kellős közepére teszi a várost, körülbelül 70 kilométerrel távolabb a valódi földrajzi helyzetétől.

A rendőrség nagyon aggódik a turisták miatt, mert a park területén egyáltalán nincs ivóvíz, és a nappali hőmérséklet akár a 46 Celsius-fokot is elérheti. Voltak olyan autósok, akik 24 órán át bolyongtak a park területén étel és víz nélkül, és veszélyes terepen kellett hosszasan gyalogolniuk, hogy a telefon fel tudjon csatlakozni a mobilhálózatra. A rendőrségnek az elmúlt két hónapban hat embert kellett kimentenie a park területéről az Apple Maps hibája miatt.

Az Apple az iPhone és az iPad új iOS 6-os operációs rendszerében lecserélte a térképszolgáltást, és a korábbi Google Térkép helyett a sajátját vezette be. Emiatt rengeteg kritikát kapott, mivel a térkép világszerte tele van hibákkal. Magyarországon is vannak olyan városok és falvak, amelyekbe az Apple Maps szerint egyáltalán nem vezetnek utak.

Tim Cook, az Apple vezérigazgatója korábban személyesen kért bocsánatot a vevőiktől a térképészeti hibák miatt, és azt ígérte, hogy kijavítják a hibáit. A térképszolgáltatás tervezőjét pedig már kirúgták a cégtől.  • Hírek
  • Bankszámla