Orsolya
5 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Nyíregyháza robotolimpiát rendez

2013.02.13. 16:40

Három kategóriában – futball, tánc és menekítés – mérhetik össze tudásukat a legügyesebb robotok és készítőik az április 13-án, Nyíregyházán megrendezésre kerülő Magyar Ifjúsági Robot Kupán (MIRK). A minősítőversenyre február 18-ig várják a csapatok, iskolák és a szakkörök nevezését, a szervezet hivatalos honlapján. A Nyíregyházi Főiskola és a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság megyei szervezete idén már a hetedik alkalommal rendezi meg a MIRK-et.

Simon Béláné főiskolai tanár, a RoboCupJunior nemzeti képviselője szerint a hazai versenyek elindításával az volt a cél, hogy Magyarország is csatlakozzon a fejlett országokban már több mint tizenhat éve zajló, nemzeti és nemzetközi versenyeket és szimpóziumokat szervező RoboCup kutatási-oktatási projekthez. A RoboCup lényege, hogy a robotokat nem lehet távirányítani, a feladatokat kizárólag a szoftverük segítségével, önállóan kell végrehajtaniuk. A hazai minősítőversenyen kvótát szerző, 10 és 19 év közötti diákokból összeálló csapatok június 24. és június 30. között a hollandiai Eindhovenben megrendezendő RoboCupJunior 2013 világbajnokságon képviselhetik Magyarországot.

Simon Béláné elmondta, hogy a világversenyen azok vehetnek részt, akiket a nemzeti minősítőverseny zsűrije megfeleltnek minősít. Az induló csapatok robotjai három ligában versenyezhetnek: futballban, táncban, és az úgynevezett menekítésben, amelynek során a korosztály szerint besorolt versenyzők robotjainak egy előre kiépített akadálypályán kell meghatározott idő alatt átjutniuk.

Since 2007

A magyar robotok 2007 óta vesznek részt a RoboCup világbajnokságokon, legutóbb a 2011-es isztambuli világversenyen szerepeltek sikeresen. A négyszáz csapat közül a Nyíregyházi Főiskola Tehetséggondozó Szakkörének Hungarobot csapata a futball-liga selejtező mérkőzései után bekerült a döntő fordulóba, ahol a harmadik helyezésért játszott mérkőzésen a kínai csapattól kapott ki. Az eddigi legjobb eredményt a magyarok 2009-ben Grazban nyújtották, ahol két első, valamint egy harmadik helyezést értek el menekítő, táncoló és futballozó robotokkal.

Simon Béláné az idei esélyekről azt mondta: reményeik szerint Hollandiában erős mezőny lesz, a magyar csapatok a 10-14 éves korosztály menekítő ligájában szeretnének első tízbe bekerülni, a 14 év felettiek korosztályában pedig a döntőbe jutással lennének megelégedve. A nyíregyházi főiskolások már a felnőtt kategóriát célozták meg az úgynevezett NAO humanoid robotok futballmérkőztetésével. A világversenyeken megszerzett gyakorlati tapasztalatokat a hallgatók tanulmányaik során felvett tantárgyakban hasznosíthatják.