Eleonóra
-1 °C
2 °C

Ilyen lesz az Apple okosórája?

2013.02.21. 18:48

Az Appleinsider blog szerkesztői rábukkantak az Apple iWatch feltételezhető szabadalmára – írja a TechChrunch. Az Apple számos olyan technológiai szabadalommal rendelkezik már, amelyeket feltétezhetően valamiféle viselhető számítástechnikai eszközöknél kíván majd alkalmazni, de az a szabadalom, amelyre az Appleinsider bukkant, a feltételezések szerint konkrétan azt az új okosórát fedi, amellyel iWatch név alatt egyre többet foglalkozik a sajtó.

Az Apple által szabadalmaztatott hajlékony kijelző vázlati rajza
Az Apple által szabadalmaztatott hajlékony kijelző vázlati rajza

A szabadalom egy olyan, az alkaron viselhető számítástechnikai eszközt fed, amelynek rugalmas képernyője egy rugós karperechez hasonlóan fogja körül a csuklót, és teljes felületén körkörösen folytonos képi megjelenítést biztosít.

A karperec egymáshoz érintkező felületei alapján a készülék felismeri, hogy hol helyezkedik el a képernyő eleje és a vége, és azok egymáshoz illesztésével körkörösen folytonos képet ad. A szabadalmi leírás szerint a készülék mind csuklóra hajlítva, mind laposra kiterítve használható lesz.

Az eszköz funkcionalitásai között a szabadalom olyanokat említ, mint például „zeneszám lejátszási lista összeállítása", „híváslista", vagy „üzenetek írása a készülék teljes felületét kitöltő virtuális billentyűzettel". Az ajánlott felhasználási módok között említésre kerül még a „navigációs bevitel" is.

Az eszköz akkumulátorának üzemidejét napenergia és kinetikai energiát hasznosító egységek növelnék meg. A karperec kivitel mellett a szabadalom említést tesz egy a hagyományos karórához jobban hasonlító megoldási lehetőségről is. Az Apple iWatch a Bloomberg hírügynökség, a New York Times és a Wall Street Journal egymástól független értesülései szerint már gyártásban van.