Vilma
3 °C
11 °C

Peking amerikai hekkereket vádol

2013.02.28. 15:00

A kínai védelmi minisztérium csütörtökön közölte, hogy a tárca honlapjait ért tavalyi hekkertámadások közel kétharmada amerikai eredetű.

A honvédelmi tárca szóvivője szerint 2012-ben naponta átlagosan 144 ezer támadást indítottak két, a hadsereghez köthető nagyobb weboldal, köztük a védelmi minisztérium ellen. Keng Jan-seng szóvivő megjegyezte, hogy a számítógépek azonosítását szolgáló IP-címek alapján a védelmi minisztériumnak és a hadsereg központi online szolgáltatójának weboldalait ért napi, átlag 144 ezer támadás 62,9 százaléka volt az amerikai.

Úgy kezdődött, hogy visszaütött

A kínai hekkertámadások egyre komolyabb problémát jelentenek az Egyesült Államoknak. Az amerikai hírszerzés szerint a Sanghajban működő, a Kínai Népi Felszabadító Hadsereghez tartozó 61398-as egység az elmúlt években több támadást indított észak-amerikai, elsősorban amerikai és kanadai célpontok ellen. A Fehér Ház egy magas rangú tisztviselője szerint új hidegháború zajlik az Egyesült Államok és Kína között; mint fogalmazott, manapság nem a moszkvai nukleáris fegyverek, hanem a sanghaji szerverek miatt kell aggódniuk.

A védelmi minisztérium a támadásokról most először tett közzé részletes, az Egyesült Államok állítólagos felelősségére utaló adatokat. A bejelentésre azután került sor, hogy a Mandiant nevű amerikai információbiztonsági cég korábbi jelentése szerint amerikai cégek és kormányhivatalok ellen elkövetett hekkertámadások mögött valószínűleg a kínai hadsereg titkos sanghaji egysége áll. Peking tagadta a vádakat, és közölte, hogy maga is hasonló támadások áldozata.

Egy kérdésre válaszolva a szóvivő kijelentette, hogy Kína nem rendelkezik a kiberháborúk folytatásához szükséges katonai állománnyal. A kínai hadgyakorlatokon bevetett speciális egységek, a blue team, illetve blue army néven emlegetett elit kiberharcosok csoportja a kínai kiberbiztonság védelmét szolgálják, és nincs szerepük semmiféle kibertámadás végrehajtásában.

Keng Jan-Seng szerint az utóbbi években az egyes országok a világon tapasztalható folyamatokhoz alkalmazkodva korszerűsítik a hadseregüket. A szóvivő elmondta, hogy a kínai hadsereg egyszerre törekszik technikai felszereltségének modernizálására és informatikai képességeinek növelésére, de úgy véli, az amerikai kormány úgynevezett megelőző politikája
– amelynek része a kiberhadviselés erőinek fejlesztése, valamint a kiberháború szabályainak lefektetése – nemzetközi méretekben nem segíti a számítógépes hálózatok biztonságát.