Hegyek gyomrába építenék a szervereket

2013.03.26. 11:17

A cégek régóta  építenek adatközpontokat, hatalmas épületeket, amelyeket telepakolnak szerverekkel, olyan számítógépekkel, amelyeknek folyamatosan működniük kell. Ezek sok helyet foglalnak, ami nem mindenhol áll rendelkezésre. Hongkong például küzd ezzel a problémával: tervük szerint hegyek belsejébe pakolnák a szervereket.

arup report hong kong rock cavern
Fotó: ARUP

Hasonló megvalósítás már létezik norvég és amerikai adatközpontokban is. A megoldás előnye, hogy a hegy belseje természetes hűtést biztosít, és óvja a gépeket a túlmelegedéstől. A kínai kormány már kijelölt öt lehetséges területet, összesen húsz hektáron, amelyek alkalmasak lennének a feladatra.

Nézzen körül a Google szerverparkjaiban - kattintson!
Nézzen körül a Google szerverparkjaiban - kattintson!

Néhány problémát azért még meg kell oldani ahhoz, hogy hegyek gyomrába költöztessük a számítógépeket: a mérgező anyagokat el kell távolítani az építkezés előtt, és a szellőztetést, a friss levegő folyamatos áromoltatását is biztosítani kell. A projektet kivitelező Arup cég igazgatója is úgy gondolja, még jó néhány évre vannak attól, hogy az építkezések megkezdődjenek.  • Tippek
  • Árfolyam