Auguszta
-7 °C
0 °C

Magyar döntős a NASA és Google versenyén

2013.04.04. 12:53

Egy magyar projekt is bejutott a NASA és Google által alapított amerikai egyetem, a Szingularitás Egyetem közép-kelet és dél-kelet európai innovációs versenyének döntőjébe. Az április 12-én Budapesten megrendezett döntőben 10 régiós projekt között dől el, ki nyeri meg a két 25 ezer dollár értékű ösztöndíjat a NASA kutatóbázisára. Juhász Márton GyroSet nevű, a fejmozgás érzékelésével működő, a mozgásképtelenek kommunikációjának és közlekedésének segítésére kifejlesztett rendszere kilenc másik projekttel versenyez.

Az innovációs versenyre a közép-kelet és dél-kelet európai régió 11 országából több mint 60 pályázat érkezett. A szervezők olyan innovatív projekteket kerestek, amelyek képesek lehetnek arra, hogy egymillió ember életén javítsanak három év alatt, bármilyen, exponenciálisan fejlődő technológia használatával. A beérkezett projektek az egészségügy, az oktatás, a környezetvédelem és a biztonság legfontosabb kihívásaira ajánlottak megoldásokat.

A döntőbe jutott tíz – bolgár, horvát, cseh, lengyel, szlovén, ukrán és magyar – pályázat között olyan projektek szerepelnek, mint a Haitin már kipróbált katasztrófa-menedzsment rendszer; a tuberkolózis forradalmian új, gyógynövényeket használó kezelése; egy űrhulladék-kezelő rendszer; a háztartásokban lévő fel nem használt ételek és alapanyagok közösségi hálózatba kötése a rászorulók ételellátásának megkönnyítésére vagy a cukorbeteg gyermekek számára kifejlesztett játék és mobilalkalmazás, amelynek segítségével a gyerekek játékosan tanulják meg és építik be életükbe betegségük kezelésének alapjait.

A kiválasztott pályázók 2013. április 12-én Budapesten, a Design Terminálban megrendezett döntőben kapnak lehetőséget arra, hogy projektjeiket a Szingularitás Egyetem képviselői – többek között Rob Nail, az egyetem operatív vezetője, valamint Gabriel Baldinucci, a Virgin Group ex-alelnöke – és a régió multinacionális vállalatainak vezetőiből álló nemzetközi zsűri előtt bemutassák. A verseny győztesei részt vehetnek a Szingularitás Egyetem nyári programján a NASA kaliforniai kutatóbázisán.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!