Máté, Mirella
14 °C
30 °C

Megszakadt a Samsung rekordidőszaka

2013.04.05. 13:27

A Samsung által kiadott előzetes jelentés szerint a cégnek 7,7 milliárd dolláros lesz első negyedéves nyeresége. Ez 53 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbi időszakhoz képest. A teljes jelentést a hónap végén fogja közzétenni a dél-koreai cég.

Felemás ez az eredmény, mert jobban teljesített a cég, mint amit a legtöbb elemző várt. Ugyanakkor enyhe visszaesés ez az előző negyedévi nyereséghez képest, ami 8,3 milliárd dolláros volt. Az egyértelműen kiderül, hogy vége szakad annak az öt negyedéve tartó sorozatnak, amikor a cég rekordnyereséget jelentett.

A cég már fél éve figyelmeztetett arra, hogy véget érhet a rekordnyereségek időszaka. Ennek oka egyrészt az, hogy minden eddiginél többet költenek marketingre, jutalmazzák a munkatársakat és félre kell tennie egymilliárd dollárt, ha ki akarja fizetni az Apple-nek a bírságot.

Az enyhe visszaesés másik oka szezonális, az év első negyedéve mindig a leggyengébbek között van. Most ez még azzal is párosult, hogy a cég még nem kezdte el árulni a legújabb csúcsmobilt, a Galasy S4-et, az előrendeléseket csak április 16-tól veszik fel.

A hongkongi székhelyű Counterpoint Research elemzőcég szerint a Samsung havi 25 millió okostelefont fog eladni a következő időszakban, 2013 első negyedévében több mint 70 millióra becsülik az eladott mobilok számát, ami jókora növekedés a tavalyi utolsó negyedév 63 milliós darabszámától.