Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Nyáron indulhat az Apple online rádiója

2013.04.07. 13:07

Idén nyáron elindulhat az Apple régóta pletykált zenestreamelő szolgáltatása, állítja bennfentes céges forrásokra hivatkozva a Mac Observer. Az Apple-ügyekben általában megbízhatónak tartott oldal értesülései szerint az cégnek végre sikerült a négy nagy nemzetközi zenekiadó óriás közül kettő, a Warner Music, és a Universal Music képviselőivel megegyezniük a zenék licenceléséről, és ennyi tartalommal már indulhat is az Apple-rádió. A szolgáltatást minden valószínűség szerint az iTunesba fogják beleépíteni, és a világ legnépszerűbb zeneboltjának hatalmas látogatói bázisával gyorsan beelőzhetik az online rádiók piacánek jelenlegi vezetőit, a Pandorát és a Spotify-t.

Hogy a rádió ingyenes lenne, és reklámokkal termelné ki a működése költségeit, vagy előfizetési díjat kellene érte fizetni, esetleg a kettő valamilyen kombinációja, egyelőre nem tudni. Az mindenesetre biztos, hogy ha a rádióban hallott bármelyik szám megtetszik, azt egy gombnyomással rögtön meg is vásárolhatjuk majd az iTuneson, ami valószínűleg érezhető forgalomnövekedést fog hozni a boltnak.

A működési alapokat tekintve az iTunes-rádió valószínűleg a Pandora mintáját fogja követni, és a hallgató által meghatározott stílusban eleinte véletlenszerűen, később a visszajelzései alapján az ízlését egyre inkább megismerve személyre szabottan rakosgat majd számokat egymás után. A hagyományos rádióadóktól eltérően ha egy zene nem tetszik, azt átugorhatjuk, és a saját ízlésünkre hangol csatornán nem is fogjuk többet hallani. Azt is megtehetjük, hogy több saját csatornát indítunk, és attól függően, hogy milyen műfajú zenére támad éppen kedvünk, váltogatunk közöttük.

A meg nem erősített hírek szerint azért tartott nagyon sokáig a tárgyalás az Apple és a zenekiadók között, mert az iTunes miatt már alapban nyerő alkupozícióból induló Apple a Pandorához képest feleakkora licencdíjakat volt csak hajlandó fizetni a zenék streameléséért. Az alacsonyabb díj mellett az az érv szólhat, hogy a rádió hatására megvásárolt zenékből egyébként is komoly jutalékot kapnak kiadók, így alacsonyabb licencdíj mellett is jobb üzlet lehet nekik az iTunes-rádió, mint a többi online zenés streamszolgáltató.

A CNET információi szerint a szolgáltatás először az amerikai piacon indul majd be, ezt követi aránylag gyorsan a brit, japán, ausztrál, francia és német. Hogy Magyarországra mikor jut el, egyelőre rejtély, de az, hogy maga az iTunes zenebolt is csak évekkel az indulása után nyitott meg itthon, nem sok jót sejtet. A hírek szerint első körben csak az Apple operációs rendszerét futtató készülékek érnék el az Apple-rádiót, vagyis a Mac asztali gépek és notebookok, az iPhone-ok, iPadek, iPod Touch-ok, és az Apple TV - de a windowsos pécék például nem.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?