Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Lézerágyúval támad a drónra a hadihajó

2013.04.09. 14:41

A haditengerészet hosszú tesztelés után bemutatta a legújabb fegyverét, a hadihajó fedélzetére szerelhető, nagy teljesítményű lézert. A LaWS (Laser Weapon System) első bemutatóját a haditengerészet éves konferenciáján tartották meg Washingtonban.

Thomas Eccles ellentengernagy elmondta, hogy az első hadgyakorlaton a USS Dewey rombolóhajóra szerelt lézerfegyverrel kilőttek egy megfigyelő drónt és több kisebb, gyors hajót is. A konferencián bemutatták az erről készült videofelvételeket is. A rombolóra szerelt lézerágyú támadóerejének csak a felhasznált energia szab határt, és fénysebességgel pusztíthatja el a hajókra támadó járműveket.

Mint a videóból is látható, a LaWS igen távol áll a Csillagok háborújában látott lézerfegyverektől - maga a lézersugár szabad szemmel nem is látható. A szilárdtest lézer kifejlesztése negyvenmillió dollárjába és hat évébe került a haditengerészetnek. Az új eszköz közvetlen leszármazottja a radarral vezérelt CIWS-nek (Close In Weapons System), amit már korábban felszereltek a hadihajók fedélzetére, és ugyancsak használható drónok kilövésére.

Jövőre a LaWS-rendszert is telepítik, és megkezdődhet a rendszer éles tesztelése. A LaWS-t a USS Ponce hadihajóra szerelik föl, ami a Közel-Keleten, Irán közelében fog állomásozni.

A haditengerészet arról nem nyilatkozott, hogy a LaWS üzemeltetéséhez hány kilowatt energia szükséges, de a szakértők szerint valószínű, hogy 100 kilowattnál kevesebb. Az a tény, hogy a LaWS szétlőhet egy megfigyelő drónt és néhány gyors hajót is, inkább a kilőtt járművek sebezhetőségét, mint a LaWS pusztító erejét igazolhatja. Egy hajó elleni rakétát például nem tud kilőni, és a pénzérme kerületű lézersugara egy vadászgépet legfeljebb csak megperzselhet. Az is problémát jelenthet, hogy a nagy teljesítményű lézert hűteni kell, hogy ne hevüljön túl.

Egy lyukas dollár

Thomas Eccles bizakodva tekint a jövőbe; a haditengerészet lézerprogramja, úgy tűnik, végre révbe érhet. Eccles úgy véli, a jövőben bevezetésre kerülő lézereket a hajó elektromos hálózatára is rákapcsolhatják, amivel a lézernek akár egy megawattos kapacitása is lehet – ez elég ahhoz, hogy egy másodperc alatt átégessen hatméternyi acélt. A mérnökök számára egy ilyen teljesítményű lézer fejlesztése komoly nehézségeket jelent, de Matthew Klunder ellentengernagy szerint hosszú távon elérhető a cél.

LaWS – Laser Weapon System
LaWS – Laser Weapon System
Fotó: John F. Williams / U.S. Navy

Klunder és Eccles szerint a fegyver legnagyobb előnye a gazdaságossága. Klunder elmondta, hogy nem egy olyan eszközről van szó, ami több ezer vagy több millió dollárba kerül, márpedig a legolcsóbb tüzérségi eszköz egy amerikai hadihajón legalább ötezer dollár lövésenként. Az irányított energiaimpulzus költsége kevesebb, mint egy dollár. Hasonlóan drágák a hajó elleni rakéták is, és a szakértők annak örülnek a legjobban, hogy a lézer segítségével olcsón elpusztíthatnak egy drága ellenséges fegyvert.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!