Ákos, Bátor
4 °C
11 °C

Bemutatták a legújabb drónkoptert

2013.04.11. 16:56

A Northrop Grumann bemutatta azMQ-8C Fire Scout nevű drónkopterét. A jármű pont úgy néz ki, mint egy hagyományos helikopter, mégis pilóta nélküli, földről vezérelhető járműről van szó. Az MQ-8C első makettjét a Sea-Air-Space Expo 2013-on állították ki.

800px-FIRESCOUT-VUAS
Fotó: Wikipedia

A bemutatott járművet olyan eszközökkel szerelték fel, ami elsősorban hírszerzési feladatok ellátására teszik alkalmassá. Ez nem meglepő, mivel a Fire Scout korábbi, kisebb elődje hasonló feladatokat lát el az amerikai haditengerészetnél. Az új modell azonban már minden olyan feladatra alkalmas, mint egy helikopter – például sürgősségi csapatszállításra –, de néhány képességében túl is mutat azon. Ilyen például az extra mennyiségű üzemanyag szállítása, ami a gép hatótávolságát is megnöveli.

A Fire Scout nagyjából ugyanazokat a vezérlőeszközöket és szoftvereket használja, mint a feleakkora elődje. Bár a most bemutatott jármű csak egy makett volt, de a váza és a formája a végleges modellnek is ugyanaz lesz – nevezetesen a Bell 407 helikopteré.