Edina
2 °C
18 °C

Amerikai drónra vadászott egy iráni repülő

2013.03.14. 22:28

Egy iráni F-4-es vadászgép kedden megpróbált elfogni egy Predator típusú amerikai drónt a Perzsa-öbölben. A Pentagon szerint a támadó akkor állt el a szándékától, amikor két amerikai katonai gép érkezett az övezetbe. Az iráni vadász azután fordult vissza, hogy az amerikai gép figyelmeztetésül kibocsátott egy világítórakétát.

Az incidensről először beszámoló CNN szerint az amerikai drón Omán partjai közelében repült nemzetközi légtérben, amikor Irán bemérte és vadászgépet emelt a levegőbe. Éles lövéseket nem adtak le. George Little, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője kijelentette, hogy a fegyvertelen MQ-1-es Predator és az azt kísérő két amerikai gép mindvégig nemzetközi vizek felett maradt. A drón, mint Little elmondta, rutinmegfigyelést teljesített.

A szóvivő elmondása szerint az iráni F-4-es 25 kilométerre közelítette meg az amerikai gépet, mielőtt visszafordult. Az incidenssel kapcsolatban az iráni Press TV kedden arról számolt be, hogy Irán bemért és visszafordulásra kényszerített egy nagy magasságban szálló amerikai U-2-es felderítő gépet, de ezt egy, a CNN-nek névtelenül nyilatkozó amerikai hivatalos személy cáfolta.

Tavaly novemberben egy iráni vadászgép tüzet nyitott egy amerikai Predator drónra, de nem találta azt el. Az Egyesült Államok ezután követően közölte Iránnal, hogy a régóta fennálló gyakorlattal és a térség biztonsága iránti elkötelezettségével összhangban folytatni fogja a felderítő repüléseket, és hogy fenntartja magának a jogot katonai eszközeinek és erőinek megvédésére.