Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Hatalmas visszaesés a pc-k piacán

2013.04.12. 12:07

Az IDC adatai szerint a vártnál gyorsabban csökken a személyi számítógépek piaca. A piackutató cég azt állítja, hogy a mostani visszaeséshez hasonló piaczsugorodást még soha, egyetlen negyedévben sem láttak. A visszaesés nem érinti a tabletek, illetve a levehető kijelzős notebookok piacát, de a kereslet 13,9 százalékkal, 76,3 millió dollárra csökkent az egy évvel ezelőtti negyedévhez képest. 2012 első negyedévében a visszaesés mértéke még csak 6,4 százalék volt. Az előzmények alapján erre számítani is lehetett. Januárban az IDC megállapította, hogy a pc piac mérete az ünnepi szezonban is csökkent, pedig ilyenre öt éve nem volt példa.

A mostani jelentés szerint ez már a negyedik negyedév, hogy a számítógépes piac mérete folyamatosan csökken. A jelentésben az IDC azt írta, hogy a gazdasági környezet ugyan némileg javult, és néhány új, Windows 8-at futtató pc is piacra került, a boltokba kerülő szállítmányok minden régióban jelentősen visszaestek. Az IDC úgy látja, a Windows 8 megjelenése nem lendítette fel a személyi számítógépek piacát – épp ellenkezőleg, lelassította azt. Ugyanakkor érdemes figyelembe venni, hogy a mostani adatok a tabletekre és a hibrid számítógépekre nem vonatkoznak, így érdemes némi távolságtartással kezelni a cég megállapítását.

A borúlátó előrejelzések a pc-s játékok piacára nem vonatkoznak. A jelentések szerint a számítógépes játékok zászlóvivőjének számító Valve 50 százalékkal gyarapodott 2012-ben. A Steam sikere továbbra is azt igazolja, hogy a számítógépes játékokra továbbra is van kereslet, annak ellenére, hogy a hagyományos pc-k piaca évről évre zsugorodik.