Tovább szárnyal a napelemes repülő

2013.05.23. 14:29

A Solar Impulse nevű, napenergiával működő repülőgép elkezdte transzamerikai utazásának második részét. Helyi idő szerint 4 óra 47 perckor indult el az arizonai Phoenixből, és Dallasig repült. Az első szakaszt San Francisco és Phoenix között május elsején teljesítették, egy 18 órás repülőúttal. A repülő St Louisban és Washington DC-ben is megáll majd, mielőtt július elején New Yorkba ér.

A Solar Impulse-nak ugyanakkora szárnyfesztávolsága van, mint egy Airbus A340-nek, viszont csak 1,6 tonnát nyom, szemben az utasszállító 370 tonnájával. Építői nagyon bíznak benne, hogy képes megmutatni a megújuló energiában rejlő lehetőségeket.

Az USA keresztülrepülése az első, kontinenst átszelő próbálkozása bármilyen napenergiával működő repülőgépnek. Ez az utolsó megmozdulás a prototípussal, mielőtt a társalapító-pilóták, Bertrand Piccard és Andre Borschberg megpróbálják átrepülni az óceánt, aztán az egész Földet 2015-ben.

A Solar Impulse-nak már most is több rekordja van: ez volt az első, éjjel is repülni képes napelemes repülőgép 2010-ben, de az első nemzetközi repülést is az Impulse csinálta meg 2011, 2012-ben pedig az első interkontinentálist.

A repülő szárnyát és stabilizátorát nagyjából 12 ezer napcella borítja, ez adja az energiát a négy propellerhez, és tölti fel a repülő 400 kilogrammos lítium-ion akkumulátort, amivel este is tud repülni.  • Hírek
  • Hírek