Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vilma
-1 °C
3 °C

Sárkányokkal termel energiát a Google

2013.05.24. 14:56

A Google felvásárolta a Makani Power nevű amerikai céget, amely sárkányokra, illetve szárnyakra erősített turbinákkal állít elő energiát. A céget beolvasztják a Google viszonylag titokzatosan kezelt Google X nevű kutató-fejlesztő laboratóriumba.

makani-power-airbone-wind-turbine-03.jpeg.0x545 q100 crop-scale
Fotó: Makani Power

A megállapodást azután kötötték, hogy a Makani kihozta első, energiatermelő propellerekkel ellátott, önállóan repülni képes robotsárkányait. A Google nem mondja el, mennyit fizettek a cég felvásárlásáért, annyit lehet tudni, hogy korábban már 1,5 millió dollárt fektettek a cégbe. A Makani weboldalára felrakott közlemény szerint innentől elég erőforrásuk lesz, hogy a szélenergia költségeit a fosszilis energiaforrásokkal egy szintre csökkentsék.

A fix turbinák helyett a Makani repülő szárnyakkal kísérletezik, amelyeket felszerelnek több kisebb turbinával, amelyek propellerként működnek, amíg a repülőeszköz felszáll. Az energiát körpályán mozogva termelik meg, a földre pedig vezetéken jut le.

A cég szerint ez a módszer sokkal hatékonyabb az eddig használt földi turbináknál, és sokkal kevesebb erőforrásból lehet sokat építeni belőlük. A robotszárnyak rossz idő esetén képesek landolni, így elkerülhetőek a sérülések.

03-makani-wind-turbine-airborne 59225 600x450
Fotó: Makani Power

A tervek szerint összekapcsolnák kis csoportokba a szárnyakat: hat gép lenne együtt, hatszög alakban, mindegyik csúcson egy. A szárnyak 250 és 600 méter között működnek. A 30 kilowattos prototípus tesztjei már elkészültek: emberi beavatkozás nélkül képes felszállni, landolni, energiát termelni és lebegni. A végleges modell nagyobb lesz, a tervek szerint 600 kilowattot termel majd.