Magdolna, Léna
9 °C
20 °C
Index - In English In English Eng

Kicsi az Acer-tablet, de erős

2013.07.16. 07:59
Négymagos, sd-kártyával bővíthető és viszonylag olcsó tabletet dobott piacra az Acer. Az Iconia A1 kifejezetten ígéretesnek tűnik a specifikáció alapján és nem csalódtunk a teszt egy hete alatt sem.

Feljövőben van az olcsó androidos tabletek piaca, most már nem csak a viszonylag ismeretlenebb gyártóktól lehet olcsó tabletet kapni, a nagyobbak is beálltak a sorba. A Nexus 7 sikere elgondolkoztatta a gyártókat, így nem meglepő, hogy az Acer is előrukkolt egy kisebb, erős és olcsó tablettel.

Ami elsőre feltűnik az Iconia A1-ről, hogy a héthüvelykes tabletektől eltérően 4:3-as a kijelző aránya, nyolc hüvelykes átmérőjével ugyanakkora, mint az iPad Mini kijelzője. Az A1 az elsők között van, de a mobilok méretének növekedésével és a phabletek megjelenésével egyre több nyolchüvelykes tabletet láthatunk majd a közeljövőben.

Csúnya, de okos

Az Iconia A1 nem a legdizájnosabb tablet, viszonylag vastag is méretéhez képest, de kényelmes kézben tartani és sima hátlapja ellenére sincs az az érzésünk, hogy ki akarna csúszni a kezünkből.

A hatvanezer forintért (ennyibe kerül a 16 gigabájtos változat) 7,9 hüvelykes, 768x1024 pixeles felbontású kijelzőt kapunk, öt megapixeles főkamerát és egy VGA előlapi kamerát. Négymagos processzora 1,2 GHz-es, 1 gigabájt RAM-ot tettek bele és a legújabb, 4.2.2 Android (Jelly Bean) operációs rendszert. Micro hdmi-csatlakozót is tettek bele, vagyis csak egy hdmi-kábel kell ahhoz, hogy össze tudjuk kapcsolni a tévével.

Láttunk már jobb minőségű és felbontású kijelzőt is drágább tableteken, de az Iconia A1 színei és működése tökéletesen megfelel a célnak. Annyi hibája van, hogy a kisebb ikonokat néha nehéz eltalálni a kijelzőn, de nagyítással ez a probléma is kiküszöbölhető.

Az egyik legnagyobb előnye a tabletnek, hogy bővíthető a tárhelye microSD-kártyával. Ez az a funkció, amit a gyártók mostanában kifelejtenek a tabletekből, vagy ha mégsem, akkor jókora felárral adják a készüléket. Felhasználóbarát lépés volt az Acertől, hogy beletettek egy ilyen csatlakozót, így akár 32 gigabájtos kártyát is beletehetünk.

Nem kell több

A PC Advisor készített egy kutatást arról, hogy a felhasználók mit csinálnak a tabletjükkel. Ha leszámítjuk, hogy 62 százalékuk azt mondta, fényképezni szokott, a következő legnagyobb tábor azoké, akik böngészni szoktak, húsz százalék válaszolta ezt leggyakoribb tevékenységnek.

A többiek játszanak, videókat néznek, e-könyeket olvasnak (2-2 százalék), illetve dolgoznak, emaileznek, közösségi oldalakat néznek (1-1 százalék). Az Acer tabletje tökéletes arra, amire a felhasználók többsége használná, kamerája átlagos képeket készít - de egy tablet nem arra való, hogy fényképezzenek vele, arra ott a fényképezőgép, vagy ennek hiányában a mobil.

Böngészésre tehát tökéletes, négymagos processzora villámgyorsan tölti be a weboldalakat. Streamelt videókat is ugyanilyen problémamentesen lehet nézni, legyen az YouTube, Vimeo, Ustream vagy egyéb videószolgáltató. Játszani is lehet a tableten, a nagyobb és komolyabb játékok is elfutnak rajta.

Az Acer hétórányi böngészést ígér egy feltöltéssel, ez nagyjából így volt a gyakorlatban is. Ami még tetszett, hogy ha huzamosabb ideig nem használtam, nem merült le teljesen az akkumulátora:  kikapcsolt wifivel egy százalékot merült egy éjszaka az akkumulátor, bekapcsolt wifivel két százalékot.

Az Acer Iconia A1 nagyon jó tablet az árához képest, egy korrekt négymagos készüléket kapunk 55, illetve 59 ezer forintért. Olyan nem szokványos extrákkal, mint az microSD-slot és a micro hdmi-port.