Judit
2 °C
7 °C
Index - In English In English Eng

Már itthon is elérhető a Google zeneszolgáltatása

2013.10.01. 07:40

Több hónapos késés után a Google Magyarországon is elindítja a Google Music és az All Access szolgáltatását. Előbbire nagyjából húszezer zeneszámot lehet feltölteni és hallgatni, utóbbival havi díj fejében több millió zeneszám közül válogathatnak a felhasználók, természetesen korlátlanul. A zenét böngészőben vagy androidos készülékeken lehet hallgatni.

A Google idén indította el Play Music All Access szolgáltatását, ahol havi előfizetésért több millió számhoz férhet hozzá a felhasználó. Ezzel a cég belépett az olyan zenestreamelő szolgáltatók közé, mint a Spotify, Deezer, Xbox Music, Pandora. Itthon eddig a Deezer volt elérhető a nagyobb zenei szolgáltatók közül, havi hét euróért ad korlátlan hozzáférést a több millió zeneszámhoz, és a zenék bármilyen eszközön, böngészőben, mobilon, tableten lejátszhatók.

google-play-screenshot-nexus

Az All Access eleinte csak az Egyesült Államokban volt elérhető, augusztusban indult el néhány európai országban is, Ausztria, Belgium, Franciaország, Írország, Olaszország, Luxemburg, Portugália, Spanyolország és az Egyesült Királyság voltak a szerencsések. Rögtön amerikai indulása után ki is próbáltuk a szolgáltatást, a tesztünket itt olvashatja.

A havidíj 9,99 dollár, de a Google eddig minden piacra lépését akcióval indította. Így az Egyesült Államokban is és Európában is 7,99 dollárért adták a szolgáltatást az első néhány héten előfizetőknek. Magyarországon is számíthatunk némi kedvezményre, az első harminc nap mindenkinek ingyenes. Aki legkésőbb november 15-ig feliratkozik rá, annak 1650 forint lesz a havidíja, a később csatlakozóknak 1950 forint.

A rendszer működése hasonló lesz itthon is, mint az amerikai piacon, az androidos eszközökön vagy a böngészőben futtathatjuk a zenéket streamelő lejátszót, illetve a felhőbe a saját zenéinket is feltölthetjük, és bármikor hallgathatjuk őket. Internetkapcsolatra sem mindig van szükség, egy kattintással offline hallgathatóvá is tehetők egyes számok.

A Google még 2011-ben indította el a Google Musicot a Google Play részeként. Itt a felhasználó fel tudta tölteni saját zenéit, de az iTuneshoz hasonlóan vásárolni is tudott albumokat és zeneszámokat. Az All Acces indítása azért húzódott, mert előtte meg kellett állapodni a legnagyobb kiadókkal (Universal Music Group, Sony Music Entertainment, a Warner Music Group).