Pandora, Gabriella
-1 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

Az NSA a mexikói elnök leveleit is elolvasta

2013.10.20. 19:56

Az informatikai hírszerzéssel foglalkozó amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) feltörte a mexikói elnöki hivatal informatikai rendszerét és hozzáfért az államfő elektronikus leveleihez, a műveletet 2010-ben, Felipe Calderón hivatali idején hajtották végre - írta a Der Spiegel.

A német hírmagazin a vasárnap megjelent számában az NSA korábbi munkatársától, Edward Snowdentől származó ügynökségi dokumentumokra hivatkozva azt írta, hogy a Flatliquid elnevezésű műveletet az ügynökség különleges informatikai támadásokra szakosodott egysége (Tailored Access Operations) hajtotta végre. Az NSA a Calderón mellett számos miniszter által is használt levelezőrendszer révén mély betekintést nyert a mexikói politikai rendszer belső ügyeibe.

Az NSA hozzáférést szerzett más magas rangú állami tisztségviselők, például a kábítószer-kereskedelem és az illegális migráció elleni küzdelmet irányító hatóságok vezetőinek elektronikus levelezéséhez is. A művelet során egy év alatt több mint 260 titkos jelentést állítottak össze, és ezeknek mind nagy hasznát vették a mexikói ügyekkel foglalkozó amerikai politikusok - írta a Der Spiegel a Snowden-féle anyagok alapján.

Az már korábban kiderült, hogy az NSA a jelenlegi mexikói elnök, Enrique Pena Nieto digitális kommunikációját is megfigyelte, amikor a politikus még elnökjelölt volt. A leleplezés hírére az Egyesült Államok mexikói nagykövetét berendelték a külügyminisztériumba, és az eset feltárását követelték, de komolyabb diplomáciai következménye nem lett az ügynek. A Flatliquid műveletről szóló új adatok azonban ronthatnak a két ország viszonyán. 

Az NSA Dilma Rousseff brazil elnök levelezését is kikémlelte, és amikor ez szeptemberben kitudódott, a politikus tiltakozásul lemondta washingtoni látogatását.