Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Így működik az elítéltek nyomkövetője

2013.11.20. 10:08
November 16-án az osztrák határon elfogtak egy házi őrizetből szökött férfit. Az ügy különlegessége, hogy lábán eredetileg jeladó volt, de egyszerűen levágta a szíját, ezért egy hónapig nem találták. A rendszer többféle jelet követ, láthatóan mégis kijátszható. Bemutatjuk, hogy működik.

Október 16-án, pénteken egy férfi elszökött a házi őrizetből. Ez még nem lenne olyan nagy dolog, mivel a házi őrizet leginkább bizalmon alapul: az ellenőrzések ugyan néha véletlenszerűek, még aránylag ritkák, máskor pedig előre tudható, mikor van ellenőrzés. 

Hogy a férfi már egy hónapja szökött meg, azért érdekes, mert elvileg nyomkövetőnek kellett volna figyelnie minden lépését, de ettől a készüléktől megszabadult. A novemberi ellenőrzésen a határon csak utólag derült ki, hogy róla van szó: rutinellenőrzés volt, ekkor a sofőr és egy másik utas (a szökött őrizetes testvére) átadta az okmányait, a harmadik ember pedig ezt színlelte és futásnak eredt.

A határon történő ellenőrzéseket nem nehéz kijátszani, a hírhedt maffiabanda, a Fekete Sereg vezetőjének, Magyar Róbertnek például sikerült. Állítólag ekkor merült fel először, hogy most már tényleg be kellene vezetni a nyomkövetőket a magyar rendőrségnél is.

Ezeket a készülékeket azokra rakják, akik külön kérik, és ezzel kikerülhetnek az előzetes letartóztatásból. Itthon 2012 augusztusában írták ki a közbeszerzési eljárást, és decemberben kezdték el tesztelni az eszközöket. Azóta már élesben is alkalmazzák.

A most elfogott férfi október 16-án este fél hétkor engedély nélkül eljött a házi őrizetből, a bokaszíj elvágásával levágta a folyamatosan szabotázst jelző nyomkövetőt, de máshogy nem hatástalanította: a jeladó folyamatosan sugározta saját pozícióját, így egy Bátonyterenyéhez közeli mezőn a rendőrök megtalálták az eszközt.

Lábra, karra

A magyar rendőrség a sokféle jeladó közül az egydarabos kivitelt rendelte meg a 3M nevű gyártótól, hivatalosan a One-Piece GPS Offender Tracking System nevűt. A gyártó honlapja szerint ez integrált követési, kommunikáció és térképezési szolgáltatásokat kínál, a bűnözők elvileg bárhol, bármikor nyomon követhetőek egy testen viselhető egységgel. Szoftvere távolról is frissíthető. A nyomkövetőt ajánlott bokára szerelni, de csuklóra is lehet. Könnyedén hordható, környezetbarát, pacemaker mellett is viselhető. 

A rendszer egy adóból áll, amit be kell dugni a konnektorba, és egy viselhető részből, ami kétféle jelet ad: GPS-t (ezt műholdakkal lehet követni) és GSM-et (ez pedig a mobilhálózatokon használt szabvány).  Utóbbit acélhuzalos pánttal rögzítik, rongálás nélkül elvileg nem lehet leszedni, ha pedig valaki mégis megpróbál megszabadulni tőle, akkor jelez. A rendszer átlagos pontossága három méter.

A bűnözők mozgásterét zónákra korlátozzák, ha ezt elhagyják, akkor jelez, sőt ilyenkor a jeladás sűrűbb is lesz: az alap egyperces mód helyett 15 másodpercenként küld jelet, így még autóval is nehéz eltűnni. Azt is tudja, hogy előre beprogramozott útvonalakat ismer, így előre megbeszélve az őrizetes elhagyhatja a kijelölt zónát is. A jelzőrendszer végpontja mindig a helyi kapitányságon van, hogy könnyen lehessen riasztani a járőrt. 

A gyártó szerint az eszköz egy feltöltéssel több mint 36 órát bír. A feltöltés az őrizetes feladata, ha nem történik meg időben, akkor is jelez a rendszer.

A hét legszürreálisabb levelezése

Szerettünk volna minél több információt megtudni a magyar rendszerről, mielőtt cikket írunk az esetről. Nehezen sikerült. Félkövérrel a kérdések, normál betűvel a válaszok az ORFK-tól.

Hogyan működik a nyomkövető? GPS-alapú és/vagy GSM? 
A nyomkövető GPS, mobilcella és RF helyzetmeghatározás kombinációjával működik.

Hatástalanítani lehet bárhogy (pl. vizes lesz, vagy erős mágnessel, árnyékolással)?
Szabotázs és környezeti hatások ellen több technológiával védett. Amennyiben rongálási kísérlet történik, az eszköz vészjelzést ad.

Milyen gyakran és milyen pontossággal ad jelet?
Az alkalmazott technológiákból adódó szintű és pontosságú jelet ad.

Pontosan milyen adatokat rögzít, küld el?
A rendőrség számára a szükséges adatokat biztosítja.

Tölteni kell? Milyen gyakran? Előfordulhat, hogy lemerül? Mi történik akkor?
A terheltnek napi töltési kötelezettsége van az eszközre. Az előírt szabályok be nem tartása, így a töltés elmulasztása még a lemerülés előtt jelzést generál.

Hogyan rögzítik?
Egy speciális rögzítő szíj segítségével történik a rögzítés.

Van valamilyen védelmi mechanizmusa a piszkálással szemben?
Az eszköz a szabotázs és környezeti hatások ellen több technológiával védett.

Megkérdeztük azt is, hogy pontosan milyen típusú az eszköz, ki gyártja, erre azonban első körben nem kaptunk választ.

Köszönöm a válaszokat, azt még megtudhatom hogy a nyomkövető melyik cég terméke, milyen márka, típus?
Megkeresésére tájékoztatjuk, hogy az eszköz 3M gyártmányú.

Erről van szó?
Nem ez a kérdéses eszköz.

Akkor megtudhatom melyik? 
Megkeresésre tájékoztatjuk, hogy az eszköz típusa 1 TRACKR.