Erik, Alexandra
EUR 382,87 Ft
USD 364,00 Ft
9 °C
23 °C

Távolról is bekapcsolható az iPhone kamerája

2014.01.01. 13:20

Nincs is nap újabb NSA-botrány nélkül, a tavalyi év is ezzel zárult. A legújabb vádak szerint az NSA be tudja kapcsolni az iPhone kameráját és akár nyolc mérföldről is el tudják lopni a wifinket.

A Spiegel írta meg a legújabb, ezúttal Apple-hez kapcsolódó NSA-sztorit. Azt ugye már tudjuk, hogy az NSA-nak számtalan módszere van, hogy kémkedjen az elektronikai eszközök vagy internetes szolgáltatásokat használók után. Az egyik ilyen az úgynevezett dropoutjeep, amelyet először az első generációs iPhone-ban használtak.

Az eszköz lényege, hogy mindenféle adatok küld az ügynökségnek a telefonon tárolt adatokról, telefonszámokról. Ami azonban még érdekesebbé teszi az egészet, hogy akár távolról is bekapcsolhatóvá tette a telefon mikrofonját, bekapcsolta a kamerát, még arra is rá lehetett venni a mobilt, hogy képeket készítsen és a geolokációs kóddal együtt küldje el az egészet az NSA-nak.

A teljes NSA-iPhone kommunikáció kódolt, így a telefon tulajdonosának fogalma sincs, mi folyik a háttérben. A Spiegel által közzétett dokumentumokban arról nincs szó, hogy az újabb iPhone-modellek közül melyiket hallgatnak le hasonló módszerrel.

Alig jött ki a hír, az Apple máris kiadott egy közleményt, amelyben leszögezték, hogy soha nem működtek együtt az NSA-val, hogy bármilyen hátsó kaput biztosítsanak a felhasználók megfigyeléséhez. Nem is tudtak az említett programról.

Az elmúlt napokban egy másik NSA-hoz kapcsolódó hír röppent fel. Jacob Appelbaum biztonsági szakértő azt állítja, hogy a legjobb NSA-ügynökök akár nyolc mérföldes távolságból is képesek átvenni a hatalmat a felhasználók wifije fölött. Még azt sem tarja elképzelhetetlennek, hogy ehhez drónokat használnak. Appelbaum egyébként társszerzője a Spiegelben megjelent első cikkeknek, amelyek az NSA-megfigyelésekről szóltak.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!



  • Eladnék
  • Hírek