11:00, November 28.
Kamerun 0
Szerbia 0
al-Dzsanúb Stadion G csoport
14:00, November 28.
Koreai Köztársaság 0
Ghána 0
Education City Stadion H csoport
17:00, November 28.
Brazília 0
Svájc 0
974 Stadion G csoport
20:00, November 28.
Portugália 0
Uruguay 0

Újra összeomlott a bitcoin

2014.02.17. 13:51

Tovább folytatódik a lenyomozhatatlan, virtuális internetes pénz, a bitcoin őrült hullámvasutazása, ami miatt minden komoly közgazdász azt mondja, nagyon érdekes ötlet az egész, de a gyakorlatban olyan megbízhatatlan, hogy kizárólag a hazárdjátékosoknak ajánlott a befektetés. Év eleje óta a bitcoin árfolyama aránylag stabilan az 1000 dolláros határ környékén ingadozott, amivel rácáfolni látszott a szakértők óvatosságára, és egyben a korai (ami ez esetben jelenthetett pár hónappal azelőttit is) befektetők nagy-nagy örömére, akik hatalmasat kaszáltak a felfutott árfolyamon.

Aztán február elején egyszer csak minden elromlott. Sorra jöttek a megrendítő hírek a bitcoin számára, az Apple kidobta az App Store-ból a bitcoinos alkalmazásokat, a legnagyobb bitcoin-tőzsde, az általános standardnak elfogadott árfolyamot meghatározó Mt.Gox technikai nehézségek miatt felfüggesztette a kifizetéseket, majd Oroszország illegálisnak minősítette a virtuális pénzt az országban. Az orosz elég nagy potenciális piac lehetett volna a bitcoin számára, ráadásul decemberben egy hasonlóan nagy és feltörekvő piac, a kínai is hasonlóan reagált a bitcoin hódítására, a kormány ott kerek-perec betiltotta a virtuális pénz használatát.

A bitcoin árfolyama ennek megfelelően zuhanórepülésbe kezdett, és mostanra elérte a 250 dollárt, ami azt jelenti, hogy nagyjából 10 nap alatt veszítették el a pénzüket bitcoinban tartók a befektetésük háromnegyedét. A helyzet azonban nem ennyire egyszerű, ugyanis a pár hete még egyeduralkodónak számító Mt.Gox rohamosan veszíti el a tekintélyét a bitcoinvilágban. A japán központú oldal számára valószínűleg a halálos ítélettel egyenlő, hogy az amerikai hatóságok bezáratták az összes amerikai bitcoinszámlát, amit az oldal kezelt. Az új standard bitcointőzsde címére a szlovén Bitstamp pályázik, ami állítólag ma már kétszer akkora forgalmat bonyolít le, mint a Mt.Gox. A bitcoin körüli káoszt növeli, hogy a sokáig általánosan elfogadott Mt. Gox-féle árfolyam (ez most 250 dollár körül jár) és a Bitstamp árfolyama egymástól jelentősen eltér, utóbbi most 630 dollárt mutat.  • Hírek
  • Bankszámla