Roubininek se jön be a Bitcoin

2014.03.11. 08:18

Gyakorlatilag piramisjátéknak nevezte a Bitcoin virtuális pénzt Nouriel Roubini. Roubini legutóbbi Twitter-bejegyzésében a Bitcoinról osztotta meg őszinte véleményét – írja a portfolio.hu. A közgazdász szerint a Bitcoin nem tekinthető fizetőeszköznek, mellesleg egy piramisjátéknak, bűnügyi és illegális tevékenységeknek ágyaz meg.

A közgazdász úgy véli, hogy a virtuális pénznek is nevezett jelenség nem tölti be sem az elszámolási egység, sem a valuta, sem a fizetési eszköz, sem pedig a felhalmozás funkcióját. A titkosított pénzben kifejezve nem áraznak termékeket vagy szolgáltatásokat és soha nem is lesz így ez a jövőben. Azt is hozzátette, hogy vacak az értékmegőrző képessége.

Mi a bitcoin?

A Bitcoin (BTC) egy olyan virtuális pénznem, amely egy úgynevezett peer-to-peer (személyek közötti), központi kitüntetett csomópont nélküli hálózati megoldáson alapul. A Bitcoin online fizetéseket tesz lehetővé, számos online kereskedő elfogadja, és már fizikai megjelenése is van. A központi bankok közreműködése nélkül, direkt kapcsolaton keresztül bonyolítják a pénznemet használók a tranzakciókat, alacsony vagy zéró költség mellett.

Az alapötlet (állítólag) Satoshi Nakamotótól származik, aki a fizetőeszközt 2008-ban hozta létre, de vannak, akik szerint programozók egy csoportja hozta létre a szuperpénzt. A peer-to-peer elosztott hálózat csomópontjain tárolják a fizetések adatait. Saját Bitcoin tárcát, vagyis tulajdonképpen egy Bitcoin számlát bárki létrehozhat számítógépén, ez lehetővé teszi a Bitcoinok átutalását és fogadását.

 A Bitcoin árfolyama tavaly november óta a felére zuhant és nem szokatlanok a napon belüli látványos árfolyamingadozások. Az elmúlt pár napban pedig azért került a figyelem középpontjába, mert csődeljárás alá került az egykor legnagyobb Bitcoin tőzsde, miután az MT Gox BTC-tőzsde elismerte, hogy ügyfeleiktől 750 ezer, saját vagyonukból 100 ezer Bitcoint loptak el pénzügyi csalók.

A japán tőzsde csődje Amerikában is felkorbácsolta a kedélyeket, többen a virtuális pénz szabályozását követelik. Janet Yellen amerikai jegybankelnök azonban legutóbb felhívta a figyelmet arra, hogy jelenleg nincsen olyan hatósági jogkörük, amivel szabályozni lehetne a szuperpénzt: "a Bitcoin egy olyan fizetési innováció, amely a hagyományos bankrendszeren kívül jött létre. Legjobb tudomásom szerint nem létezik olyan közös metszőpont a bankok és a Bitcoin között, amelyet a jegybank felügyelhetne vagy szabályozhatna. Így a jegybank semmit sem tehet". Magyarországon már a Magyar Nemzeti Bank is rámutatott a Bitcoin veszélyeire.