Gellért, Mercédesz
11 °C
22 °C

Lebukott az első Bitcoin-piramisjáték

2013.08.08. 18:28 Módosítva: 2013.08.08. 18:28

Bíróság elé kerül az a Bitcoin-piramisjátékot szervező texasi férfi, aki 700 ezer Bitcoint gyűjtött – írja a The Register. A férfit, aki az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyelete vádolt meg, azzal próbált védekezni, hogy mivel valódi pénz nem cserélt gazdát, semmilyen csalásról nem lehet szó.

De mi az, hogy Bitcoin?

A Bitcoin olyan elektronikus pénznem, mely titkosításon, nem pedig bizalmon alapul. A pénzforgalom névtelen, és ha mindkét fél elég ügyes, akkor senki sem tudja meg, hogy kik között ment végbe egy-egy tranzakció.

A Bitcoint egy Nakamoto Szatosi álnév mögé bújó, állítólag japán programozó alkotta meg 2009 januárjában. Valós személyazonosságát senki sem ismeri, utoljára 2011 áprilisában adott életjelet magáról. A projekt nyílt forráskódú, most is többen frissítik a rendszer működéséhez szükséges szoftvereket. Részletes Bitcoin-összeállításunkat itt olvashatja.

A texasi férfi napi egy százalék kamatot ígért a befektetőknek, akiknek egy darabig fizetett is, a felügyelet szerint az újabb befektetők pénzéből. Végig kínosan ügyelt arra, hogy ne történjen közte és a befektetők között dolláralapú tranzakció, de a mostani döntés szerint hiába volt elővigyázatos: így is bíróság elé kell állnia.

A szövetségi bíró történelmi jelentőségű döntése szerint ugyanis a Bitcoin igenis pénznek számít: „Világos, hogy a Bitcoint lehet pénzként használni. Lehet vele vásárolni árukat és szolgáltatásokat, és fedezhetők vele megélhetési költségek is. [...] Egyetlen korlátja, hogy csak ott lehet használni, ahol elfogadják, mint pénznemet. Azonban be is váltható hagyományos pénznemekre, például dollárra, euróra, jenre vagy jüanra. A Bitcoin ebből következően pénz.”