Twitje miatt terrorizmusért ítélték el

2014.02.24. 11:51

A fiatalkori lázadás könnyen átléphet egy határt, legalábbis a spanyol bíróságok a jelek szerint ezt gondolják. A napokban elítéltek egy 21 éves lányt, aki egy dühös twitjében a szélsőbaloldali csoportoknak üzenve azt írta, hogy ideje fegyvert ragadni és politikusokat ölni.

Alba González Camacho teljesen normális lánynak tartja magát. Dühös pillanataiban azonban túl messzire ment a közösségi oldalon. Ez az első olyan ítélet Spanyolországban, hogy valakit twitteres posztjai miatt ítélnek el terrorizmus vádjával.

Alba González Camacho Spanyolország déli részén jár iskolába és semmilyen politikai szervezettel nem áll kapcsolatban. Üzenetében a Grapo nevű szervezetet említi meg, amely az 1970-es és '80-as években több mint nyolcvan ember haláláért volt felelős. Abban az időszakban, amikor Spanyolország a Franco-féle rezsimből igyekezett kilábalni.

Bár a Grapo soha nem oszlott fel hivatalosan, de biztonsági szakértők szerint már rég nem működik. Ez azonban nem érdekelte a bíróságot, elfogadták az ügyészség érvelését, amely szerint a lány üzenete ideológiai tartalma mélyen radikális és erőszakos volt. Ezzel megsértette a spanyol alkotmány azon rendelkezéseit, amelyek tiltják a terrorizmus bármilyen nemű dicsőítését.

Több ilyen üzenete is volt a lánynak, az egyikben például a konzervatív miniszterelnök, Mariano Rajoy meggyilkolásáról szól: "Magamra tetoválom annak az arcát, aki nyakon lövi Rajoyt". Egy másikban Alberto Ruiz-Gallardón igazságügyminisztert náciként állítja be. A lányt egy év börtönre ítélték, de mivel korábban soha nem volt büntetve, az alku részeként nem is kell leülnie büntetését.

Nem ez az első alkalom, hogy valakit elítélten közösségi oldalon kifejtett véleményéért. A világ számos országában előfordult már ilyen. Januárban például Nagy-Britanniában ítéltek börtönbüntetésre két férfit, mert fenyegető üzeneteket küldtek egy feminista aktivistának. Szintén januárban az Egyesült Államokban 16 hónapra ítéltek egy férfit, mert Twitteren azzal fenyegetőzött, hogy megöli Barack Obama amerikai elnököt.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM