Klaudia
-3 °C
3 °C

Azt se tudják majd, honnan jött a lövés

2014.02.27. 09:24

Nem újdonság, hogy az amerikai haditengerészet és a lézeripari cégek igen bensőséges kapcsolatokat ápolnak.

Pokoli rezsicsökkentés

A fejlesztések célja nem az, hogy halálra rémítsék az ellenfeleket a csúcstechnológiával, és nem is pusztításra szánják. Ezt a feladatot egy irányított rakéta is elláthatja, a védelemről pedig elhárító rakétákkal is gondoskodhatnak.

A lézer bevezetésének fő oka a takarékosság. A rakétákkal az a baj, hogy véges mennyiségben lehet őket tárolni egy hadihajón, ráadásul igen drágák. Egy látványosabb tűzijáték 1,5 millió dollárba is kerülhet, ezt a luxust viszont még az USA haditengerészete sem engedheti meg magának.

Marad a lézer. Leszedi a repülőt, a drónt, a gránátot, és egy lövés csak pár dollárba kerül. És ez már nem sci-fi: a haditengerészet nyáron kezdi el tesztelni a LaWS (Laser Weapon System) fegyverrendszert a Perzsa-öbölben állomásozó hadihajókon.

Csak azt veszik észre, hogy porrá égtek

Egy lézertámadást nem úgy kell elképzelni, mint egy akciódús snittet a Star Warsból: a rakétákat, hajókat és repülőgépeket is elpusztító lézersugár az emberi szemnek láthatatlan. 

A célzórendszer azonosítja és megsemmisíti az ellenséges behatolókat: átégeti magát a hajók vagy repülőgépek burkolatán, és megsüti az érzékeny fedélzeti elektronikát. A 30 kilowatt energiaigényű lövések leadásához elég egy tengerész is, a rendszer üzemeltetése egyszerű. Látják, ebből a drónból se maradt sok a felületkezelés után:

Csak ne essen az eső

A rendszernek megvannak az árnyoldalai is. Bármilyen erős a lézer, a hatékonyságukat erősen csökkenti a magas portartalom a levegőben, vagy az eső. A felhőtakaró is csökkentheti a hatótávolságát. 

A haditengerészet még nem jött rá, hogy használhatnák a lézereket rossz időben, de kétségtelen, hogy a fegyver hatótávolságát a felhők, a por és a csapadék is ronthatja – mondta Loren Thompson védelmi szakértő.

Ha a prototípus tesztje sikeres lesz, a lézerágyú valószínűleg a flotta többi hajójára is felkerül.